Helyi közélet

2016.06.05. 16:24

Új kazánokra koncentrálnak

Miskolc - Sokan keresik még a hagyományos készülékeket, de ezek elérhetősége már igen korlátozott.

Miskolc - Sokan keresik még a hagyományos készülékeket, de ezek elérhetősége már igen korlátozott.

2015. szeptember 26-a mérföldkő volt a fűtés- és használati meleg víz készítésének történetében: azon berendezéseknek és rendszereknek, melyek a helyiség fűtése és használati meleg víz készítése érdekében kerülnek az európai piacra, energetikai címkét kell viselniük, illetve meg kell felelniük a minimális szezonális energiaterhelési (környezeti energiaterhelés) és hangteljesítmény (környezeti zajterhelés) feltételeknek.

– Az átállást folyamatos tájékoztatással, kiadványokkal, rendezvényekkel segítjük, azonban nagyon sok kérdés érkezett hozzánk kivitelezők oldaláról, illetve magánszemélyektől is. Ezen kérdések megválaszolására honlapunkon létrehoztunk egy úgynevezett hotline vonalat, melyen készséggel állunk rendelkezésre a bizonytalan pontok megválaszolásában. Továbbá kivitelezőink támogatására honlapunkon található egy rendszerhatékonyság-számító is, mellyel könnyedén ki lehet számolni a beépíteni kívánt rendszer hatékonyságát – válaszolta kérdésünkre Madarász Zoltán, a Bosch Termotechnika Észak-Kelet Magyarországi területi képviselője, akivel a BRS Klíma és Gázcentrum által szervezett XVIII. Klíma és Fűtéstechnikai Kiállítás és Vásáron beszélgettünk. – Ránk a tavaly szeptember 26-án életbe lépett törvény úgy vonatkozott, hogy azóta nem hozhatunk forgalomba olyan készülékeket, amelyek az ERP direktívának nem felelnek meg. Lényegében ezek a készülékek 2015. szeptember 26-a előtt kikerültek a nagykerekbe, így onnantól ők értékesítették, míg mi már az új termékek bevezetésére és a kondenzációs kazánokra koncentrálunk.

Erős a piac

Kiderült az is, hogy a szakember szerint erős a piac, de stabil, elég csak a BRS-re gondolni, akik 24 esztendeje vannak jelen.

– Nekünk elsősorban kereskedőket, kivitelezőket, tervezőket és természetesen a magánszemélyeket kell támogatni. Fontos a folyamatos jelenlét, amivel segítjük a piaci szereplőket, hiszen komoly a verseny. A Bosch az elmúlt egy évben nagyon sok új terméket vezetett be – jelezte.

Madarász Zoltán azt is kiemelte, hogy nagyon kedveli a BRS rendezvényét, hiszen nekik is jó alkalom a kivitelezőkkel és a jövő generációinak fűtésszerelőivel való találkozásra, illetve a bemutatkozásra.

- ÉM-JLI -


Mely termékeket érinti?

Az energetikai címkének a helyiség fűtő- és használatimelegvíz-készítő berendezéseken 70kW névleges teljesítményig/500 liter űrtartalomig kell megjelennie, illetve az új energiahatékonysági direktíva által támasztott követelményeknek 400 kW névleges teljesítményig /2000 liter űrtartalomig kell megfelelniük.

Az érintett termékek a következők: levegő/víz hőszivattyúk, víz-vizes és geotermikus hőszivattyúk, hibrid rendszerek, hagyományos kazánok stb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában