Helyi közélet

2011.10.23. 14:25

Megemlékezés a Selyemréten

Miskolc - A Selyemréti Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola múlt pénteken tartotta emlékező ünnepségét az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából.

Miskolc - A Selyemréti Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola múlt pénteken tartotta emlékező ünnepségét az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából.A tanulók versekkel, korabeli dokumentumokkal idézték fel a magyar hősök emlékét. Rendkívüli elhivatottságú embereket, hazájukat szerető és azért tenni akaró civileket, politikusukat és katonákat. Számtalan élettel fizettek, mert nem akartak az idegen, elnyomó hatalom igájában sínylődni. Évtizedeken keresztül nem volt szabad beszélni 56-ról. Sajnos, nagyon sokan ma sem tudják, miért illik gyászruhát ölteni október 23-án.

- Miért lyukas a zászló? - kérdezik a gyerekek. Számukra még külsőségekben jelenik meg egy ünnepség üzenete: verseket hallunk, csendben kell maradni, elmarad egy óra, úgy, mint március 15-én vagy október 6-án. Rendet kell tehát tenni a fejekben. Hiszen nemcsak a gyerekek, de a felnőttek jelentős része is súlyos ismerethiányban szenved. Honnan is tudhatnánk, milyen érzés éjszakai bombázásban aludni, sorozatlövések elől bujkálni. Nem érezhetjük át azt az élményt, amikor a kávéház mögül gyilkos harckocsi dübörög elő, azt meg végképpen nem, ha mellettem lövik le a barátomat.

A tisztelgésen túl, ezért is fontos emlékezni, ünnepelni. Meg kell lassan érteni, mit jelentett a szovjet érdekszférához tartozni. Ha tisztaság lesz a fejekben, könnyebben eligazodunk majd hazánk, Európa és a nagyvilág útvesztőiben. Hogy tudjuk, hol a helyünk, lássuk, mit kell tennünk, hogyan kell élnünk.

- TVÁ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában