Magyarország

2012.11.05. 07:53

Biszku Béla háza előtt demonstrált a Jobbik

Budapest, 2012. november 4., vasárnap (MTI) - Biszku Béla volt belügyminiszter budapesti háza előtt tüntetett a Jobbik vasárnap este a "kommunista luxusnyugdíjak" megvonásáért.

Budapest, 2012. november 4., vasárnap (MTI) - Biszku Béla volt belügyminiszter budapesti háza előtt tüntetett a Jobbik vasárnap este a "kommunista luxusnyugdíjak" megvonásáért.

A megmozduláson mintegy százan jelentek meg, és gyertyákat gyújtottak a ház előtt. Novák Előd, a Jobbik alelnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, minden gyertya egy olyan emberért ég, aki a november 4-ét követő megtorlásokban vesztette életét, ők mintegy négyszázan lehetnek.

Hozzátette: nem elég, hogy elszámoltatás nem történt, a "luxusnyugdíjakat" is folyósítják, és Biszku Béla is ilyen ellátásban részesül.

A képviselő emlékezetett: pártjának három "antikommunista" követelése van, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, a volt kommunista vezetők kitiltása a közéletből, és a pártállami vezetők "luxusnyugdíjának" megvonása. Utóbbi érdekében hétfőn a Parlamentben ismét benyújtják javaslatukat a napirend kiegészítéséről, Szilágyi György (Jobbik) országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, szeretnék, ha egyszer az előtt a börtön előtt gyújthatnának gyertyákat, ahol Biszku Béla börtönbüntetését tölti. Ha Biszku tehetné, akkor most is a demonstrálók közé lövetne - mondta.

A demonstráción, amelyen néhányan a gárdáéhoz hasonló egyenruhában jelentek meg, atrocitás nem történt.

Biszku Béla ellen - aki az 1956-os forradalom leverése után az állampárt, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának, majd Politikai Bizottságának tagjaként, 1957 és 1961 között belügyminiszterként a megtorlások egyik irányítója volt - több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészségen van folyamatban büntetőügy.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést. Az ügyészség a feljelentés nyomán március elején indított nyomozást több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával két 1956-os - a budapesti Nyugati téri és a salgótarjáni - sortűzzel kapcsolatban.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!