Itt is, ott is tíz esztendő

DVTK - Vasas ARCHÍV
DVTK - Vasas ARCHÍV
A labdarúgó NB I 22. fordulójában szombaton 16 órától a fővárosban a Vasas ellenfele lesz a Diósgyőri VTK együttese. Tíz év az Andrássy úton, hasonló idő a Fáy utcában. Ő Tamás Gyula, az „ősmiskolci” kapus.

Nyolc válogatottság diósgyőri (az első 1967. április 23-án a Népstadionban, a jugoszlávok ellen) , három a Vasas színeiben. Száznegyvenhárom első osztályú összecsapás a DVTK-ban, körülbelül ugyanennyi a piros-kékeknél. Tíz év az Andrássy úton, hasonló idő a Fáy utcában. Ő Tamás Gyula, az „ősmiskolci” kapus.

– Miskolc a „hazám”, a szülővárosom, gyakran visszajárok a szüleimhez, rokonaimhoz, ismerőseimhez – kezdte a Budapesten élő hálóőr, aki manapság egy könyvön dolgozik, természetesen a kapusokról szól, illetve műfüves teniszpályát működtet. – Ahogy így sorolja a dátumokat, számokat, sok minden eszembe jut… Csodálatos emlékek… Fantasztikus csapatunk volt, emlékszem, egyszer egy fél szezon alatt nem kaptam gólt… Diósgyőrből lettem válogatott, azt hiszem, ez mindent elmond…

Mindent, de…

Tamás Gyula rengeteget edzett anno Lyukótetőn, majd amikor Budapestre igazolt, sokat segített neki az „Aranycsapat Fekete Párduca”, Grosics Gyula.
– Eleinte az volt a vélemény rólam, hogy jók a reflexeim, s inkább a vonalon vagyok jobb, ám később, miután folyamatosan gyakoroltam a lábmunkát, a beívelésekre való kijöveteleket, ez megváltozott. A mai itthoni kapusok mindent tudnak, ám azt csak közepes szinten, sajnos. Úgy vélem, Sáfárral, Babossal, Királlyal lezárult egy korszak, most nincsenek olyan tehetségeink, talán Fülöp Marci; egyre több kapus jön az itthoni bajnokságba. Mennyire figyelem két egykori csapatom szereplését? A DVTK-t nemrég láttam a televízióban, Csank Jánossal régóta ismerjük egymást. Angyalföldön általában ott vagyok a meccseken, örökös tag vagyok, összejárunk Puskás Lajosékkal, Ihász Kálmánékkal…

Tamás Gyula – érvek
A Vasas mellett: „Fiatal az együttes, amely mostanában idegenben is jól teljesít. Mészöly Géza mentalitására vevők a labdarúgók, tudnak edzőjükért küzdeni. Ez sokat jelent, és az is, hogy a táblázat első felében található a gárda, s így nyugodtan futballozhatnak a játékosok, már csak azért is, mert az anyagi feltételek is rendben vannak.”
A Diósgyőr mellett: „Csank Jani eredményei mindenki előtt ismertek, nem véletlenül nyert korábban bajnoki címeket, szóval szükségtelen a tudását, felkészültségét külön ecsetelni. Jól bánik a játékosokkal, tudja őket kezelni, azok pedig tisztelik őt mint embert és mint szakembert is.”
Győzelmi esélyek: „A pillanatnyi realitásokat figyelembe véve 70-30% a Vasas javára, ám szívem szerint az lenne a legjobb, ha egy jó meccsen döntetlenre végezne a két csapat.”
Önbizalommal

Elmúlt két összecsapását (Paks – bajnoki; ZTE – Magyar Kupa) megnyerte a piros-fehér alakulat, amely így megfelelő önbizalommal érkezhet Angyalföldre. Vitelkiék a héten Mezőkövesden hangolódtak, edzőmeccsen, 3-2-re nyertek.

A DVTK-nál a sérültek, Mboussi, Bokros, és Kerényi biztosan hiányzik majd, és Sipeki is kisebb sérüléssel bajlódik.

Csank János így várhatóan a SzalmaFarkas V., Hegedűs, Katona, ElekSipeki, Vitelki, Kethevoama, SadjoSimon, Douva tizenegyet küldi majd pályára.