Itt az újabb diósgyőri EK-kaland: ezúttal Nymburkban

Akt.:
Maikel Lopez utasításai Nápolyban is győzelmet értek
Maikel Lopez utasításai Nápolyban is győzelmet értek - © Fotó: dikebasket.com
Miskolc – Az Európa Kupában még százszázalékos Aluinvent-DVTK Cseh­országban őrizné meg veretlenségét.

A női kosárlabda Európa Kupában a mai napon négy párharc kezdődik meg a továbbjutásért, a 4+4-be kerülésért. Az egyik ilyen csatát a cseh DSK Basketball Nymburk gárdája vívja az Aluinvent-DVTK-val szemben, és az oda-visszavágós kupacsörte első felvonását 19.00-tól rendezik meg a Prága melletti kisvárosban.

– Itt, az Európa Kupa ezen szakaszában már minden meccs nehéz – mondta Miguel de Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője. – Tudjuk, hogy mi a csehek erőssége, két magas centerük van, egy 202 és egy 198 centis kosaras játszik belül, és van egy tapasztalt cseh válogatott irányítójuk. Az Európa Kupában eddig kétszer kaptak ki, Franciaországban is csak három ponttal. A bajnokságban is jó eredményeket hoznak, két héttel ezelőtt az ellen a Brno ellen nyertek idegenben, akiket nekünk is sikerült, az EK-csoportmérkőzések során legyőznünk az otthonukban. De mi tisztában vagyunk a saját erősségeinkkel, tudjuk, hogy minden esélyt meg kell ragadnunk a győzelem érdekében, és szeretnénk, ha ezzel élni tudnánk. Úgy építettük fel a taktikánkat, és úgy készülünk a mérkőzésre, hogy erőt demonstráljunk.

Az Észak-Magyarország azon kérdésére, hogy melyik mecc­s felvételét szerezték meg és nézték vissza, a hetekkel ezelőtti, Pécs elleni súlyos vereségét a Nymburknak, vagy egy frisset, a Brno elleni sikert, a szakvezető így válaszolt:

A fő motívumok

– A cseh csapat folyamatosan fejlődik, ahogy múlik az idő, ezt az Európa Kupa eredményei is mutatják, és a Brno elleni bajnokijukat is ide lehet sorolni, hiszen viszonylag könnyedén tudtak győzni. Az előrelépésüket az is mutatja, hogy a törökök elleni meccset kézben tartották, és meg is nyerték a párharc mindkét találkozóját. Ellenük a kulcs az lesz, hogy védő lepattanókat szedjük össze, ne adjunk második esélyt nekik egy támadáson belül a gólszerzésre. Megjegyezem: ez az a csapat, amelyik az Európa Kupában a legtöbb lepattanót szedte, a magas szerkezetének köszönhetően. De a középtávoli dobásaik is nagyon veszélyesek, és az irányítójuk is jól szolgálja ki passzaival a társait. Ezek a fő motívumok, amelyekre koncentrálni kell.

A magas szerkezettel szemben a Diósgyőr kispadja hosszabbnak tűnik, mert amíg a cseheknél általában 6 játékos kap nagyobb szerepet, ez a szám a Diósgyőrnél 8 fő körüli.

– A mi csapatunk kispadja valóban hosszabbnak tűnik, de ez nem jelenti azt, hogy ellenfelünk gyengébb lenne, hogy könnyű lenne ellenük játszani – mondta a diósgyőriek spanyol szakvezetője, aki arra a felvetésre, hogy ha esetleg nem sikerülne nyerni, akkor mi az a lélektani pontkülönbség, ami alá semmiképpen sem szeretnének kerülni, így válaszolt: – A mi filozófiánk az, hogy győzni akarunk a mérkőzéseken, mert az nem szokott jól elsülni, ha úgy építjük fel magunkat, hogy minél kevesebbel kapjunk ki, ugyanis abból szokott lenni a nagy vereség. Győzni szeretnénk, de ha nem jön össze, akkor sem esünk kétségébe, mert a diósgyőri szurkolók támogatása olyan extrát jelenthet a második meccsen, hogy az esetleges nagy különbséget is le tudjuk dolgozni. De úgy építettük fel a felkészülést, hogy győzzünk, hogy megmutassuk, hogy erősek vagyunk.

– Berecz Csaba –


Játékosok mondták

A diósgyőrieknek centerhelyen nem lesz könnyű dolguk, hiszen a 198 centis litván válogatott Egle Siksniutevel, és az ukrán válogatottal, a 202 centis Aleksandra Khomenchukkal nagyot kell majd küzdeni a labdáért.

– Ezen a szinten egy ilyen párharc komoly kihívást jelent minden együttes számára. Azt gondolom, hogy a mi csapatunk egységesebb, minden egyes játékosunk hozzá tud tenni az együttes teljesítményéhez, és hazai pályán, majd a saját közönségünk előtt, a visszavágón még nagyobb esélyünk lesz arra, hogy a párharcot megnyerjük – mondta Tina Jovanovic, az Aluinvent-DVTK játékosa, majd a magassági kérdésről az alábbiakat fogalmazta meg: – Nagy kihívás lesz, viszont a Nápoly ellen voltunk már hasonló helyzetben, Petronyte is ilyen méretű, és volt más magas játékosuk is, mégis felülkerekedtünk. Igyekszünk majd távol tartani a magas embereket a gyűrűtől, fizikailag felvenni velük a harcot. A mi nagy előnyünk, hogy mindig tudunk számítani a másikra, ők pedig csak ketten vannak. Nálunk ez a szám nagyobb, mert ha bejön valaki helyére egy másik játékos, akkor hasonló színvonalon tud játszani, és így könnyebb lesz őket fárasztani.

Hasonlóan vélekedett a diósgyőriek amerikai játékosa, Alyssia Brewer is:

– Nagyon nehéz mérkőzésre lehet számítani. A mi erősségünk, ahogy Tina is elmondta, a csapategységben van. Azok az eredmények, amelyeket elértünk eddig, az többek között annak is köszönhető, hogy nagyon jó a csapat kémiája. Szeretnénk ezt folyamatosan tartani és ezeken a mérkőzéseken is bebizonyítani, hogy az eddigi eredmények nem voltak véletlenek. Ami pedig a centereiket illeti: kulcsfontosságú lesz a lepattanózás kérdése. A magasság fontos dolog, de vannak egyéb készségek, képességek is, például a gyorsaság, amivel pedig nekik kell majd megküzdeniük a védekezésben, úgyhogy nekik sem lesz egyszerű a helyzetük.


Így szerepeltek eddig az Európa Kupában:

A Nymburk eddig az Európa Kupában:

  • 2015. október 29.: DSK Basketball Nymburk – PEAC-Pécs 82-68
  • 2015. november 4.: Elfic Fribourg (svájci) – DSK Basketball Nymburk 54-74
  • 2015. november 11.: Basket Landes (francia) – DSK Basketball Nymburk 62-59
  • 2015. december 3.: PEAC-Pécs – DSK Basketball Nymburk 84-43
  • 2015. december 10.: DSK Basketball Nymburk – Elfic Fribourg 79-54
  • 2015. december 17.: DSK Basketball Nymburk – Basket Landes 82-61
  • 2016. január 7.: DSK Basketball Nymburk – Orduspor (török) 76-72
  • 2016. január 14.: Orduspor – DSK Basketball Nymburk 81-87

A Diósgyőr eddig az Európa Kupában:

hirdetés


hirdet�s