Itt az első, nyári kamionstoppos hétvége – rövidebb, mint tavaly

Zúgolódnak a forgalmas főutak mellett élő emberek, mert szombattól ugyan életbe lépett a nyári hétvégi kamionstop, de szombat délelőttönként közlekedhetnek nehéz járművek. Az új szabályozás szerint ugyanis reggel nyolc helyett csak szombaton délután három órakor kezdődik a kamionstop, viszont ugyanúgy vasárnap este tízig tart. A fuvarozók örülnek a szigor enyhítésének, szerintük így elmaradnak a péntek esti és hétfő reggeli torlódások, valamint biztonságosabb lesz a hétvégi áruellátás is.

Zalabaksát a 86-os főút szeli ketté, egy átlagos napon kétezernél is több kamion robog keresztül a településen. A helybeliek évek óta panaszkodnak a zaj, a por és az állandó balesetveszély miatt. Korábban alig várták a csendes nyári hétvégeket, amelyek az idén hét órával rövidebbek. Ráadásul a nyári kamionstop csak július 1-től kezdődik, a korábbi június 15-ei időpont helyett.

A kamionstop szigorán egyébként azért enyhítettek, hogy egyenletesebb legyen a hétvégi teherforgalom, kisebb legyen a torlódás péntek esténként és hétfőn reggelente. A sofőrök örülnek, hogy rövidebb a kényszerpihenő.

A kamionstop új időtartamával egyébként Ausztria forgalomkorlátozásához igazodik Magyarország, csakhogy ahány ország, annyiféle szabályozás. Olaszországban például csak napközben kell kényszerpihenőt tartaniuk a sofőröknek, éjszakánként ott hétvégén is mehetnek.