Itt a szabadtéri sütések ideje: mit süssünk?

Akt.:
Itt a szabadtéri sütések ideje: mit süssünk?
Miskolc – A jó idő beköszöntével elkezdődött a grillszezon.

A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. A szabad tűzön sült ételeknek sajátos íze van, de nem mindegy, hogy milyen: muszáj betartani egy-két szabályt, hogy elkápráztassuk vendégeinket a végeredménnyel.

Néhány grillen készített étel – és egy finom, sült húsokhoz való köret – receptjét is kínáljuk.

Recept: Csirkemájnyárs

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemáj,
  • 4 szelet baconszalonna,
  • 15 dkg vöröshagyma,
  • 2-2 db piros és zöld húsú paprika,
  • 3 ek szójaszósz,
  • 1 ek mustár,
  • 1 dl olaj,
  • 1 cm friss gyömbér,
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A hurkapálcikára váltakozva felhúzzuk a csirkemájat, az egyforma nagyságúra vágott paprikákat, a hagymát és a baconszalonnát. A szójaszószt 2 evőkanál olajjal, mustárral, reszelt gyömbérrel és fokhagymával elkeverjük és ecsettel többször átkenjük ezzel a nyársakat. Felhevített olajban körbesütjük, a visszamaradt páccal sütés közben többször átkenjük. Ha kész, sült burgonyával és salátával tálaljuk.

Szabó Lajos, Nyíregyháza

Recept: Grillezett csirkecomb

Hozzávalók:

  • 1,2 kg csirkecomb,
  • 4 dl natúr joghurt,
  • fél citrom,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • 80 dkg zöldség (póréhagyma, cukkini, paprika, gomba, padlizsán),
  • olívaolaj,
  • só,
  • bors


Elkészítés:

A joghurtot a zúzott fokhagymával, citromhéjjal ízesítjük, egy-két kanál olívaolajjal elkeverjük, majd a mártással meglocsolt csirkecombokat egy éjszakára hűtőbe tesszük. A maradék joghurtmártást félrerakjuk a tálaláshoz. Másnap a zöldségeket tetszés szerint feldaraboljuk, olívaolajjal átkenjük, sózzuk, borsozzuk, s a sütés előtt sóval meghintett combokkal együtt faszénparázs felett készre sütjük. Tálaláskor a sóval és kevés citromlével ízesített, maradék mártással kínáljuk.

Béres Bertalanné, Szendrő

Recept: Zsiványpecsenye

Hozzávalók személyenként:

  • 2–3 szelet (15–25 dkg) sertéstarja,
  • 1 pohár liszt,
  • 2 csipetnyi bors és só,
  • 2–3 dl olaj


Elkészítés:

Szabad tűzön, téglára fektetett tepsiben a legfinomabb. Sertéstarjából készítem, tenyérnyi nagy szeletekre vágom, és fokhagymával vagy krémjével és sóval bedörzsölöm. Egymásra rakva állni hagyom, hadd pácolódjanak. Közben lisztet kevés borssal összekeverek. A húsokat beleforgatom, és forró, sercegő olajban rövid ideig, egyszer megforgatva 4–5 percig sütöm.

Lorger Károly, Miskolc

Recept: Padlizsán- vagy cukkinisaláta

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán vagy cukkini (lehet vegyesen is),
  • só,
  • bors,
  • liszt,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 dl tejföl,
  • olaj a sütéshez


Elkészítés:

A fél centiméter vastagra felszeletelt padlizsánt vagy cukkinit besózzuk, leitatjuk róla a levet, amit eresztett, majd borsozzuk. A zöldségkarikákat lisztbe mártjuk és forró olajban ropogósra sütjük. Közben a tejfölt kikeverjük a szétnyomott fokhagymával, pici sóval. Lerakunk egy üvegtálba egy réteg zöldséget, megkenjük a fokhagymás tejföllel, majd megint zöldség-tejföl következik, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére a tejfölös mártásból kerüljön! Fóliával letakarjuk és 2–3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Mindenféle sült húshoz kiváló köret.

Gallóné Korompai Ágnes, Miskolc

ÉM