Itt a nyár, zárnak az óvodák

Miskolc, Ormosbánya, Sárospatak – Az óvodák nyári bezárása ellen tiltakozik a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.   Miért zárnak be az óvodák? [.pdf – 53KB]

Körülnéztünk a megye óvodáiban. Bezárnak-e, és ezzel valóban gondot okoznak-e a szülőknek.

Eltúlozza

A miskolci Százszorszép Óvoda vezetője, Tóth Józsefné szerint az egyesület kissé eltúlozza a problémát. A nyári zárást nem csupán a szabadságolás, hanem a felújítás, festés, takarítás is indokolja, de leginkább az, hogy a nyári hónapokban az óvodák kihasználatlanok. Példát is mondott az óvodavezető: a nyolccsoportos óvodában mindössze egy csoportnyi gyerek gyűlik ilyenkor össze. Ezért ebben az évben Miskolcon az óvodák 5 hétre zárnak be, de lesznek ügyeletes intézmények, melyek a zárás alatt is fogadják a gyerekeket, és nincsenek túl messze egyik óvodától sem. Tóth Józsefné azt tapasztalta, a szülők a zárás idején veszik ki a szabadságukat, vagy gyesen vannak, esetleg besegít a nagymama, de aki megteheti, óvodai táborba íratja gyermekét.

Leterheltek

Egy kis településen, Ormosbányán is érdeklődtünk. Itt is 5 hétig tartanak majd zárva, tudtuk meg Joó Endréné  óvodavezetőtől. Pedig a településen a hátrányos helyzetű gyermekeknek szükségük lenne a nyári óvodára (az ételre, a foglalkozásra, a biztonságra) azonban, mint a vezető fogalmazott, az óvónők csak a nyári szabadság alatt tudják kipihenni az elmúlt hónapok fáradalmait, mivel meglehetősen leterheltek a nevelési évben. Kedvező azonban, hogy amelyik szülő igényli, az intézményi társulásnak köszönhetően gyermekét fogadja a rudolftelepi óvoda, az utazást pedig az iskolabusszal oldják meg.

Felváltva

Három óvoda működik Sárospatakon, és bár 6 hétre bezárnak, de felváltva, így mindig lesz olyan, amelyik fogadja a kicsiket, mondta el lapunknak Lendvainé Szendrei Ágnes megbízott intézményvezető. Az a tapasztalat, hogy a város 440 óvodása közül csupán 40-en igénylik a nyári felügyeletet, és mivel az intézmények közel vannak egymáshoz, az utazás sem okoz gondot. Ha szülői panasz érkezik, változtatnak a bezárás rendjén, mint ahogy azt tették a bölcsődék esetében is.

Nyári óvodák
Miskolcon az óvodák július 21-étől augusztus 23-áig tartanak zárva
– A 43 óvodából 4 tart ügyeletet: 1 Diósgyőrben, 2 a belvárosban, 1 az Avason
– A nyári szünetben óvodánként 2-3 gyerek igényli az ellátást
– A törvény szerint az óvodáknak maximum 4 hétre kell bezárniuk, hogy a festést, felújítást és fejlesztést el tudják végezni
(Forrás: polgármesteri hivatal)
“Ez nem indok”
Részlet a szülői egyesület leveléből:
„Az óvodai nevelési év szeptember 1-jétől, a következő év augusztus 31-éig tart, amely 244 nevelési napot jelent. Sok helyen ebből különböző hivatkozásokkal 40- 50 napot zárva tart az óvoda. Az óvodába járó gyermekek számára nincs előírva szünet, mint az iskolákban, sok óvoda mégis zárva tartja kapuit az őszi, tavaszi és nyári iskolai szünetek idején. Hivatkozási alap, hogy a törvény előírása szerint a pedagógus szabadságát az óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, ha a szabadság nyáron nem adható ki, akkor a nevelési év többi részében kell ezt megoldani. De ez nem indok arra, hogy egész nyáron vagy szakaszosan zárva tartsák az óvodákat. Az óvodafenntartónak kell gondoskodnia a szabadságolások miatt távol lévő óvodapedagógusok helyettesítéséről. ”