Ítélet a Sólyom-ügyben – Szlovák lapok a luxembourgi döntésről

Pozsony, 2012. október 17., szerda (MTI) – “Ostoba politikai döntés volt” Sólyom László 2009-es szlovákiai látogatásának meghiúsítása, függetlenül attól, hogy jogi szempontból rendben volt-e – írta szerdai kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap a korábbi magyar köztársasági elnök meghiúsított szlovákiai látogatásának ügyében hozott luxembourgi bírósági döntésről.

A pozsonyi lap szerint éppen ezért félrevezetőek a szlovák diplomácia azon nyilatkozatai, amelyek a luxembourgi döntésre, mint “a szlovák fél lépését bírálóknak szánt egyöntetű válaszra” mutatnak rá. A Sólyom László beutazását meghiúsító szlovák kormányzati lépést ugyanis annak motívuma miatt érte bírálat – szögezte le a lap. Hozzátette: Robert Fico akkori kormánypolitikájának volt szerves része ez a “kifejezetten ellenséges lépés.”

“Egy világos pillanatát mutatta meg az Európai Unió tegnap”, amely nem mindig olyan naiv, mint amilyennek látszik – írta kommentárjában a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap.

A perben született döntés a “nemzeti államok”, nem pedig az “európai polgárok” érdekei mellett tette le a voksot – szögezte le a szerző, aki szerint a precedensértékűnek minősített döntés “még jól jöhet a jövőben” Robert Ficónak, ha szüksége lenne arra, hogy a határ túlsó oldalára küldje vissza az ország déli részén “meghívás nélkül masírozó magyar radikálisokat.”

– MTI –