Ítélet a Sólyom-ügyben – Fico: Szlovákia tiszteletben tartotta a normákat

Pozsony, 2012. október 16., kedd (MTI) – Üdvözölte a szlovák kormányfő az Európai Unió bíróságának a Sólyom László korábbi magyar köztársasági elnök meghiúsított szlovákiai látogatása ügyében hozott döntését keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Robert Fico szerint a döntés azt bizonyítja, hogy a szlovák kormány mindig tiszteletben tartotta a nemzetközi normákat és az ország kötelezettségeit.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága megállapította: Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását.

“Mi üdvözöljük a bíróság döntését, amely megerősíti, hogy érzékeny nemzetközi kérdésekben, az érzékeny nemzetközi kapcsolatok terén mindig úgy viselkedünk, hogy tiszteletben tartsuk Szlovákia nemzetközi kötelezettségeit, mint ahogy a nemzetközi normákat is” – jelentette ki Robert Fico.

A szlovák kormányfő szerint a kihirdetett ítélettel az Európai Unió bírósága végérvényesen megállapította, hogy Szlovákia semmilyen jogsértést nem követett el, nem sértette meg sem az európai közösség jogszabályait, sem pedig más olyan nemzetközi szabályokat nem hágott át, “amelyek az államfőkkel való kapcsolattartásra vonatkoznának”. Hozzátette: igaz ugyan, hogy az EU tagországok polgárainak jogában áll egy másik tagország területén tartózkodni, de ez a széles megfogalmazást használó jogszabály nem vonatkozik az államfőkre, mivel őket “bizonyos mértékig korlátozzák a diplomácia szabályai és szokásai”.

A luxembourgi ítélethirdetéssel kapcsolatban a szlovák kormányfőéhez hasonló hangnemben nyilatkozott kedden a szlovák diplomácia vezetője is, akik elégtételnek tartja a döntést. Ezzel összefüggésben Miroslav Lajcák azt hangoztatta: nem volt kérdéses az eset során tett lépéseik helyessége, így az ítélet sem számít meglepetésnek. Hozzátette: elégséges lett volna, ha korábban a magyar fél meghallgatja és elfogadja a döntésükkel kapcsolatban felsorakoztatott érveket, és akkor a bíróság helyett európai és jószomszédi megoldást találhattak volna.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke szerint a magyar vád elutasításával bizonyítást nyert, hogy az ügyben a szlovák fél, valamint az EB érvelése megállta a helyét. Hozzátette: egy ilyen világos álláspontnak nem csak a mostani perben van nagy jelentősége. Fontos lehet ugyanis hasonló jövőbeni esetek megítélésénél is, ahol precedensként szolgálhat.

– MTI –

Címkék: ,