Iszlám terrorista kiképzőbázist fedezett fel a szerb rendőrség

Muzulmán terrorista kiképző bázist fedezett fel szombaton a szerb rendőrség, négy embert letartóztattak

A szerb belügy közleménye szerint a tábort a Novi Pazar környéki hegyekben fedezték fel, egy barlangban, ahol az úgynevezett vahhabita csoport tagjainak a kiképzése folyt. A rendőrség a helyszínen nagy mennyiségű plasztik robbanóanyagot, különböző átmérőjű puskagolyókat, védőálarcokat, egyenruhákat és bombát találtak.

A letartóztatottak Mirszad Prentics, Fuad Hodzsics, Vahid Vejszelovics és Szenad Vejszelovics novi pazari muzulmánok. Egy gyanúsított a rendőrségi akció során elmenekült, őt még keresik.

Novi Pazar Szerbia Szandzsák nevű régiójának a központja, a Koszovóval határos területen nagyszámú bosnyák muzulmán él. A rendőrségi akció több napon át tartott. Egyelőre nincs hír arról, hogy a csoport tagjai milyen akcióra készültek.

Szandzsák területén hosszabb ideje aktívan jelen van az iszlám vahhabita ága, maga Oszama bin Laden is ennek az irányzatnak a híve. A csoport tagjai jellegzetes rövidnadrágot és nagy szakállt viselnek. Számos esetben zavartak szét parkokban csókolózó szerelmespárokat, Szandzsákban néhány koncerten és iszlám istentiszteleten is incidenst okoztak.

Zoran Dragisics szerb katonai elemző az esettel kapcsolatban egy novi pazari helyi rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a tábor felfedezése veszélyes folyamatokra utalhat, amelyeknek komoly hatásuk lehet nemcsak Szerbia, de az egész régió stabilitására.Sporthírek