Iszlám szélsőségest öltek meg a szerb rendőrök

Egy iszlám szélsőségest megöltek, egy másiat pedig megsebesítettek a szerb rendőrök péntek hajnalban, amikor rajtaütésszerű házkutatást tartottak az ország, főként muzulmánok lakta Szandzsák térségében, Novi Pazar mellett, egy kis faluban. A biztonságiak egy iszlám vahhábita vezetőt akartak letartóztatni, ám ellenállásba ütköztek és tűzharc tört ki.

A rendőrök azután nyitottak tüzet, hogy a ház felől valaki kézigránátot dobott feléjük. Egy muzulmánt megöltek, egy másik, sebesült szélsőségest pedig letartóztattak. A rendőrök közül egy biztonsági sérült meg az akcióban.

A rendfenntartók gyanúja szerint a most megölt, illetve elfogott radikális iszlámisták terrorakció elkövetésére készültek.

Egy hónappal ezelőtt a szerb rendőrség hasonló feltételezések alapján letartóztatott öt vahhábita muzulmánt, a közeli hegyekben pedig egy barlangban nagy mennyiségű fegyvert találtak. A vallási irányzathoz tartozik többek között Oszama bin Laden, a nemzetközi terrorszervezet az al-Kaida vezetője is.

Egyes feltételezések szerint a Szandzsák körzetben olyan terroristákat képeznek ki, akik kinézetük miatt könnyebben a kiszemelt célpont közelébe juthatnak.