Iszlám szélsőségesek és kormányerők összetűzései Dagesztánban

Moszkva  (MTI) – Az oroszországi Dagesztánban több terrorcselekményt is elkövettek hétfőn az iszlám szélsőségesek, a kormányerők két szélsőségest megsemmisítettek.

Mahacskalában, a köztársaság székhelyén hétfőre virradó éjszaka megtámadták, és feltehetően pisztolyból leadott lövésekkel megölték Magomed Gamzatov -ot, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alezredesét.

A délelőtti órákban tüzet nyitottak egy katonai gépkocsioszlopra, a katonák összecsaptak a támadókkal, a lövöldözésben egy fegyverest megöltek. A közeli Vonasimahi faluban elhárító műveletbe kezdtek – közölték az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzet rendvédelmi forrásai.

Előzőleg, vasárnap, egy mahacskalai házban beszorították egy lakásba Sami Pajzullajev terroristát. Pajzullajev a felszólítás ellenére sem tette le a fegyvert, hanem tüzet nyitott a lakás ablakából, majd a rá leadott lövések egyike következtében életét vesztette.

Pajzullajev nak a helyi rendvédelmi szervek szerint közvetlen köze volt ahhoz a merénylethez, amelyet a terroristák szilveszter éjszaka akartak elkövetni a Moszkva szívében lévő Manyezsnaja téren, továbbá része volt számos más terrorakcióban, valamint civil személyek és imámok meggyilkolásában.