Iszlám bíróság elé viszik a Szomáliában elrabolt francia kormányügynököket

Kémkedés vádjával iszlám törvényszék elé viszik azt a két francia kormányügynököt, akiket még kedden raboltak el Szomáliában – közölte az őket fogva tartó al-Shabab nevű iszlamista lázadó csoport szombaton. Közben egy szomáliai miniszter közölte, hogy a két ügynököt a fővároson kívülre vitték, és “aggódnak épségükért”. A kormányügynökök Párizs közlése szerint a szomáliai átmeneti kormány rendfenntartó erőinek kiképzésében segített, de érkeztek olyan információk is, amely szerint a hírszerzés ügynökeit tanították.

A francia ügynököket kémkedés vádjával “nemsokára” iszlám törvényszék elé állítják, ahol “a sharia jog alapján elítélik és megbüntetik őket” – közölte az al-Shabab nevű lázadó iszlamista szervezet egy névtelenül nyilatkozó tagja az AFP francia hírügynökséggel. A kedden elrabolt franciákat “rajta kaptuk, hogy a hitetlen kormány kémeinek segítenek” – mondta el a szervezet magas rangú tagja. A két franciát azzal is vádolják, hogy”Allah ellenségeinek megsegítésére érkeztek Szomáliába”.

Közben a szociálisügyi szomáliai miniszter a France 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy a két férfit, akit kedd óta a fővárosban tartottak fogva, elszállították Mogadisuból. Mohamed Ali Ibrahim elmondta, hogy amíg a fővárosában voltak, közvetítőkön keresztül kapcsolatban álltak az al-Shabab embereivel, és tudták, hogy a franciák jól vannak, de elszállításuk óta nem tudni milyen az állapotuk, és “aggódunk miattuk”.

A miniszter egy nappal korábban azt állította, hogy a lázadók feltehetően francia fogságban lévő szomáliai kalózokra szeretnék cserélni a francia ügynököket. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök kabinetfőnöke pedig azt közölte, hogy fogva tartóik pénzt akarnak az ügynökökért. Mindkét politikus közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak az emberrablókkal a túszok szabadon engedéséért, amelyek sokáig tarthatnak.

A két franciát kedd reggel, a főváros egyik jól őrzött negyedében lévő, külföldiek által kedvelt szállodájukból vitték el a fegyveresek. Szemtanúk beszámolója szerint a nagyjából egy tucatnyi fegyveresnek egy lövés leadása nélkül sikerült bejutnia a mogadisui Szahafi hotelbe. A külföldi újságírók által kedvelt szállodában lakik a szomáliai parlament több tagja is, és közel esik az Afrikai Unió békefenntartóinak bázisához.

A francia kormány közlése szerint a két férfi a szomáliai elnök átmeneti kormányának adott tanácsokat biztonságügyi kérdésekben. A szomáliai kormány egy névtelenül nyilatkozó tagja azonban közvetlenül az emberrablás után azt mondta az AFP-nek, hogy a franciák a szomáliai hírszerzés tagjainak kiképzésében segítettek, a védelmi minisztérium kérésére.