Iszlám Állam – Volt egyiptomi kommandós tiszt Szíszi elleni “szent háborúra” szólította fel honfitársait

Kairó, 2015. július 22., szerda (MTI) – Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő elleni “szent háborúra” szólította fel honfitársait az egyiptomi hadsereg különleges alakulatainak egy volt tisztje, aki jelenleg az Iszlám Állam (IÁ) helyi ágának katonai kiképzéséért felel – jelentette szerdára virradó éjjel az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ.

Az észak-afrikai ország egyik legkeresettebb terroristájának, Hisám Ali Aszmávinak tulajdonított hangfelvételen, amely a ramadán böjti hónapot záró íd al-fitr ünnep alatt került az internetre, a dzsihadista Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfőt “az új fáraónak” nevezi.

Az iszlám megjelenése előtti idő a muzulmán vallás szerint a dzsáhilijja, a tudatlanság kora volt, s az Egyiptomban tevékenykedő szélsőséges iszlamisták gyakran titulálják a mindenkori államfőt fáraónak, amely kifejezés a hitehagyott zsarnok jelképéül szolgál.

Az egyiptomiak emlékezetébe beleégett az a mondat, amelyet az 1981-ben, egy katonai parádé alatt, élő adásban agyonlőtt államfő, Anvár Szadat gyilkosa – ugyancsak egy katonatiszt – hajtogatott: megöltem a fáraót, és nem félek a haláltól!

Aszmávit biztonsági források szerint szélsőséges nézetei miatt, 2009-ben menesztették a különleges erők kötelékéből.

Szíszit, a hadsereg-főparancsnokból lett államfőt – aki két éve ádáz hadjáratot folytat az országban tevékenykedő szélsőségesek ellen – Aszmávi azzal vádolja, hogy a vallás ellen harcol, és gyilkolja a muzulmán férfiakat és nőket.

Biztonsági források szerint a volt kommandós tiszt az IÁ önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak hűséget fogadott dzsihadista szervezet, a főként a Sínai-félsziget északi részén működő Vilájat Színáa (Színai Tartomány) egyik sejtjét vezeti. Ennek a csoportnak tulajdonítják azt a tavaly októberi kettős merényletet, amelyben 33 katona vesztette életét a Gázai övezettel szomszédos régióban. Az egyiptomi sajtó szerint Aszmávi volt az “eszmei atyja” annak a robbantásos merényletnek is, amelyben június 29-én életét vesztette Hisám Barakát egyiptomi főügyész.

– MTI –