Helyi közélet

2015.02.23. 00:50

Fűtőmű-projekt: újabb csúszás

Miskolc - A város szerint kész lesznek a beruházással az év végéig, de hogy hogyan, továbbra is kérdés.

Miskolc - A város szerint kész lesznek a beruházással az év végéig, de hogy hogyan, továbbra is kérdés.

Újabb határidő-módosítás: 2015. november 30. Ekkorra tolódott át a miskolci Science Múzeum projekt­zárásának időpontja a közreműködő szervezettel, az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) történt megállapodás alapján, tudtuk meg Koczák Szilviától, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől. A Fűtőmű-Sience Múzeum és Művészeti Központ projekt is rajta van azon a listán – a késedelmes projektek listáján –, amit a napokban tett közzé honlapján a kormány. (A témáról a napokban már írtunk.)

Azon projektek ezek, amelyeket kockázatosnak ítél a kormány abból a szempontból, hogy be tudják-e fejezni az év végéig. Zárul ugyanis a 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklus, így az év végéig nemcsak a beruházásoknak kell elkészülnie, de a pénzzel is el kell számolni. A „késedelmes projekteket” nyomon követik, s néhány hónap múlva döntenek arról, hogy törlik-e a fejlesztést a támogatott projektek közül. Ha igen, akkor a projektgazdának a „bedőlt” összeggel csökkentik a 2016-os költségvetési támogatását.

Megyénk sok-sok projektje szerepel a listán, a miskolciak közül hat. Koczák Szilvia azt nyilatkozta, hogy bár egy-egy projektnél szükség lehet a módosításra, de minden a tervek szerint halad, eddig nem veszett el forrás, és arra törekednek, hogy ezután se történjen meg. A Science kapcsán feltett kérdéseinkre külön nem válaszolt, csak az összes projektre együtt, azokról kiderült, a városvezetés optimista a befejezést illetően.

Sokadik határidő

A Science Múzeum az egyetem melletti fűtőműből épül. 1 milliárd 680 millió forint támogatást nyert rá a város az uniótól (a TIOP Agora pólus pályázatán), a „késedelmes projektek” listáján még ez év márciusa szerepelt befejezési határidőként. De ez is már a sokadszor kitolt határidő.

Egy Science Múzeum terve már 2005-ben felmerült, akkor, amikor az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázott Miskolc: az egyetemmel közösen tervezték megvalósítani. Nem nyertünk, de a múzeum terve nem halt el, arról 2009-ben írtunk, hogy pénzt nyert rá a város.

„Nem klasszikus értelemben vett múzeum lesz”, nyilatkozta az akkori projektvezető. „Inkább közösségi helyszín: egy nagy játszótér, ahol kicsik és nagyok interaktívan ismerkedhetnek meg a tudományokkal.” A fűtőmű 8000 négyzetméteres, ebből úgy 4000-nyi lenne a kiállítótér. A projekt megvalósítói gazdaságélénkítő hatást vártak a nyitástól: sok-sok céggel tárgyaltak, akik itt mutatták volna be fejlesztéseiket, emellett az egyetem beiskolázási stratégiájához remekül illeszthetőnek találták a múzeum tematikáját. Akkor még azt írtuk, hogy 2011 második felében nyílhatna az intézmény.

Drága lenne?

Aztán jött a városvezetés- váltás, és az új már nem látott ekkora fantáziát a leendő intézményben. A város közgyűlési ülésein gyakran volt téma a tervezett beruházás. Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatója így tájékoztatta a képviselőket 2012-ben: a Science-pályázatot megörökölték, sok probléma volt vele, sok egyeztetésen vannak túl. 50–60 millióba kerülne egy évben a fenntartása, szeretnék úgy megfordítani, hogy nullára hozzák ki a fenntartását.

A projekt megvalósítása egyre csúszott. Csúsztak a közbeszerzések, problémák adódtak a kivitelezéssel, ezt újabb és újabb határidő-módosítások követték. A 2012. december 31-ét váltotta a 2013. június 30., majd 2014. június 30.

Tavaly, kora tavasszal azt írtuk, úgy 80 százalékig van kész az épület. Akkor a belső eszközök jelentős része már megvolt, ezek esetében sikeresek voltak a közbeszerzések.

A napokban a helyszínen jártunk, különösebb mozgást nem észleltünk. Ez ugyan semmit nem jelent, lehet, hogy bent lázasan folyik a munka. Mindenesetre részleteket nem tudhattunk meg arról, hogy hol tartanak, s hogy mi kell még a befejezéshez. Koczák Szilvia rövid közleményében annyit írt: az építési területen nincs lehetőség látogatók fogadására.


Akkor kihez tartozik?

Az önkormányzat szűkszavú válasza mellett szerettünk volna többet megtudni a projektről, így kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI). Hamarosan jött a telefon, nem hozzájuk tartozik az ügy, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz: továbbították a kérdéseinket. Ott is érdeklődtünk, hogy mikorra várhatjuk a válaszokat. Közölték, nem hozzájuk tartozik a fűtőmű-projekt, hanem az EMMI-hez. Ajánlották, a részletek iránt még a miskolci önkormányzatnál is érdeklődhetünk.


Encs, Kazincbarcika, Miskolc, Ózd - A listán szereplő önkormányzatok optimisták, bíznak a határidő módosításában. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában