Iszlám Állam – Folytatódó harcok a Sínai-félszigeten, több tucat fegyveressel végzett a hadsereg

Kairó, 2015. július 2., csütörtök (MTI) – Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi ága által végrehajtott vérengzés másnapján is folytatódtak a biztonsági erők megtorló akciói a Sínai-félszigeten, csütörtökön eddig legkevesebb 23 fegyveressel végzett az egyiptomi hadsereg.

Biztonsági források szerint a dzsihadistákkal Apache típusú harci helikopterek végeztek a Gázai övezettel szomszédos határvidéken. A terroristák a szerdai harcok legfőbb helyszínétől, Sejk-Zuveid településtől haladtak Rafah határváros felé, amikor a hírszerzői értesülések alapján odaérkező helikopterek lecsaptak rájuk.

A félszigetet sújtó eddigi legpusztítóbb támadássorozatban és azt követően megölt szélsőségesek száma ezzel 120 fölé emelkedett. Az elesett katonák számát a legtöbb sajtóforrás hatvan fölé teszi, ugyanakkor a hadsereg-főparancsnokság szerda este kiadott közleménye összesen “tizenhét mártírról” szól.

A szerdán hajnalban precízen végrehajtott, legalább öt biztonsági ellenőrzőpontot, Rafah határvárost, valamint az onnan délre fekvő Sejk-Zuveid települést érintő összehangolt dzsihadista támadást a hadseregnek csak az esti órákra sikerült visszavernie.

A legnagyobb pusztítás Sejk-Zuveidben történt, ahol a Sínai Tartomány dzsihadista milícia (korábbi nevén Anszár beit al-Makdisz) harcosai egy rajtaütésszerű hadműveletben bekerítették és körbeaknázták a település rendőrőrsét, elfoglalták a környék háztetőit és robbanószerkezeteket helyeztek el az odavezető utakon. Ez utóbbi taktika megakadályozta a hadsereget abban, hogy az őrsön rekedt, tűz alá vett rendőröknek erősítést küldjön.

A lakosság sorsáról nincsenek megbízható hírek. Az a tény, hogy a szélsőségesek elleni műveletek oroszlánrészét F-16-os vadászrepülőgépek és harci helikopterek hajtották végre, aggodalomra ad okot, mivel olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint a háztetőket megszálló dzsihadisták nem engedték ki az embereknek a házaikból.

A közösségi hálókon sok, porig rombolt házakról készült kép és civil áldozatokról szóló bejegyzés terjed, de ezek hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani. Szerdán számos segélykérő felhívás került az internetre, amelyekben embertelen körülményekről számoltak be Seik-Zuveidben, és sürgős orvosi segítséget kértek, mivel a településen csak néhány ápolónő volt; a mentők az aláaknázott utak és a harcok miatt nem tudták megközelíteni a környéket.

A sejk-zuveidi mobiltelefon-hálózat közel működésképtelenné vált, a kevés kiszűrődő értesülés szerint az emberek rettegését tovább fokozták a biztonsági erők nyomozásai során történő letartóztatások és kihallgatások.

Mohamed Szamír hadseregszóvivő Twitter-oldalán szerda este számos fotó jelent meg agyonlőtt terroristák holttestéről, s ezeket címoldalukon hozták csütörtökön a napilapok.

A Sínai-félszigeten két éve zajló terrorellenes hadjárat ellenére végrehajtott dzsihadista támadássorozat váratlanul érte az egyiptomiakat, annál is inkább, mert a jelek szerint zavartalanul működnek a terroristákat ellátó csatornák. Egyes megfigyelők szerint a pokolgéppel megrakott autók és RPG-rakétavetők bevetésével, több száz dzsihadista által végrehajtott támadás a milícia működésének egy új dimenzióját jelenti. A csoport felkészültségét jelezte az is, hogy – amint azt az agyonlőtt terroristák fotóin látni lehetett – a harcosok a kormányerők terepszínű overallját viselték.

Az erőszakcselekményekre reagálva az Arab Liga csütörtökön rendkívüli ülést hívott össze kairói székhelyén, amelynek végén a tagállamok közös nyilatkozatban ítélték el a támadásokat, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy “álljon az egyiptomi kormány és nép oldalára a terror ellen folytatott küzdelmükben”.

– MTI –