Iszlám Állam – ARD: a dzsihadisták továbbra is hozzáférnek a nemzetközi bankközi fizetések hálózatához

Akt.:
Berlin – Továbbra is hozzáfér a nemzetközi bankközi fizetéseket lebonyolító távközlési hálózathoz (SWIFT) a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet (IÁ) – számolt be csütörtökön az ARD német országos közszolgálati televízió.

Az ARD Kontraste című politikai magazinműsorának oknyomozó riportja szerint az IÁ a terrorszervezet fővárosaként számon tartott szíriai Rakka egy bankjában, a Commercial Bank of Syria nevű hitelintézet helyi fiókjában fér hozzá a SWIFT-rendszerhez.

Az ARD szerint a rakkai bankfiók connected (élő kapcsolat) státusszal szerepel a rendszerben. Az nem ismert, hogy az Iszlám Állam mennyire él és mennyire él vissza a hozzáférés lehetőségével. Az viszont biztos, hogy a Commercial Bank of Syria szerepel az ENSZ büntetőintézkedéseivel sújtott szíriai pénzintézetek listáján, ami azonban nem zárja ki, hogy a bank lebonyolítson ügyleteket harmadik felek számára, amennyiben azok ellen nincsenek érvényben szankciók.

A német szövetségi belügyminisztérium megerősítette az ARD értesülését, írásbeli állásfoglalása szerint a belgiumi központú SWIFT és a szervezetet felügyelő illetékes belga hatóság igyekszik “minimalizálni” annak kockázatát, hogy az IÁ visszaél a rendszerrel.

A nemzetközi nagybankok tulajdonában álló belga társaság a televíziónak arra a kérdésére, hogy miért nem zárnak ki a rendszerből egy ENSZ-szankciókkal sújtott és a SWIFT hírnevét veszélyeztető bankot, azt válaszolta, hogy a SWIFT semleges rendszer, és csak olyan intézményeket tilthatnak ki, amelyeket belga vagy uniós büntetőintézkedések érintenek.

Az 1973-ban létrehozott SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) több mint 200 országban és területen működik, a szolgáltatást 11 ezernél is több pénzügyi intézmény használja.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s