Iszapömlés – Ökumenikus kápolnát avatnak Devecserben, fáklyás felvonulás Kolontáron

Devecser/Kolontár, 2012. október 3., szerda (MTI) – A vörösiszap-katasztrófa második évfordulóján, csütörtökön Devecserben felavatják a Makovecz Imre által tervezett ökumenikus kápolnát a lakóparkban; a városban és Kolontáron fáklyás felvonulással is emlékeznek az áldozatokra.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az eseménysorozat meghívójában azt írta: “az új időszámításunk innen kezdődik. Visszatekintve a második évre, azt látjuk, hogy az önzetlen összefogás ismét csodát tett, és mi többek lettünk. Október 4-e különleges lehetőséget teremt számunkra, hogy hálánkat, köszönetünket kifejezésre juttassuk”.

Az évforduló programjai Devecserben már szerdán elkezdődnek: délután három új tárlat nyílik a Rotary Házban, közöttük A katasztrófától napjainkig – devecseri újjászületés című emlékkiállítás. Csütörtök délelőtt az iskolában Múltunk, jelenünk, jövőnk címmel projektnapot tartanak a fejlesztésekről, az óvodások pedig ünnepi műsort adnak elő. Délután átadják a Bakonyerdő Zrt. devecseri erdészetének új épületét, és a könyvtárban a katasztrófavédelemről tartanak előadást, valamint játékos vetélkedőket.

Délután kerül sor a Makovecz Imre által tervezett ökumenikus kápolna átadására és megszentelésére. A károsultaknak felépült lakópark a Makovecz park, a közösségi tér pedig a Máltai kert nevet kapja, a névadáson és a kápolnaszentelésen közreműködik a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Fúvószenekara és a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar.

Az esti fáklyás felvonulás a Makovecz parktól az Emlékparkban található Rotary Házig tart majd.
Kolontáron csütörtök délután fél egykor megszólal a harang az áldozatok emlékére. Délután a szentmise előtt a templomban Bolyki Balázs és az érdi Csengettyűs Együttes lép fel. A vörösiszappal elöntött és megsemmisült településrészen fáklyás felvonulással emlékeznek a katasztrófa áldozataira, minden egyes elbontott ház helyén egy-egy mécsest gyújtanak meg. “Nem ünnep ez Kolontár számára, hanem gyász, csendben emlékezünk a tragédiára” – mondta Tili Károly független polgármester.

– MTI –