Iszapömlés – Egy összesítés szerint több mint huszonhét milliárd forintba kerül az iszapkatasztrófa

Akt.:
Iszapömlés – Egy összesítés szerint több mint huszonhét milliárd forintba kerül az iszapkatasztrófa
Veszprém (MTI) – Több mint 27 milliárd forintot tesznek ki a tavaly októberi iszapkatasztrófa által okozott károk felszámolásának és az újjáépítésnek május végén összegzett költségei, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint ebből április végéig 12,5 milliárd forintot már kifizettek az érintett költségvetési szerveknek és cégeknek a központi költségvetésből.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján az iszapkatasztrófa okán felmerült költségekről, a védekezési, helyreállítási és újjáépítési feladatok ellátásáról az érintett tárcákra vonatkozóan közzétett összesítés szerint várhatóan több mint 27 milliárd forint lesz a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az egyéb szervezetek – Honvédelmi Minisztérium, rendőrség, és az önkormányzatok – OKF által összegzett költsége.
    A táblázatban közzétett adatok szerint az idén április 30-ig 12,5 milliárd forintot fizettek ki, ebből a legnagyobb tételt, 6,2 milliárd forintot a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca és a földterületek vörösiszaptól való megtisztítását elvégző Mecsekérc Zrt. kapta. Az OKF-nek a károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségei 5,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyből az új lakóparkot építő VeszprémBer Zrt.-nek eddig 1,9 milliárdot utaltak át.
    Várható kifizetésként további 14,5 milliárd forintot rögzítenek, amelyből 12,3 milliárd forint a Mecsekérc, s alig több mint egymilliárd a VeszprémBer költsége lesz.

Iszapkatasztrófa – még 49,8 millió forintot fognak kiutalni

    Az OKF összesítése szerint ügyvédi díjakra már kifizettek 314,2 millió forintot, a kárbecslésre pedig 20,3 millió forintot, de erre a két tételre még várhatóan 49,8 millió forintot fognak kiutalni a költségvetésből.
    A várható kifizetések között szerepel a katasztrófa károsultjainak bútorvásárlására 625 millió forint, és kárenyhítésre további 200 millió forint is.
    Az adatokat tartalmazó táblázat a http://katbiztos.katved.hu/index.php?pageid=kozerdeku_index oldalon érhető el.
    A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. Az iszapkatasztrófa következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek. A kormány a iszapkatasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, és ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

Iszapkatasztrófa – A MAL nem akarta külföldre vinni a gyárát