Friss hírek

2008.11.15. 07:05

Az első négycsillagos női tábornok

<p>Történetében előszőr négycsillagos női tábornoka van az amerikai haderőnek. Az 55 éves Ann Dunwoody ünnepélyesen kapott eddigi három csillagja mellé egy negyediket, amit nagy meghatódottsággal fogadott.</p>

Az egy-egy pluszcsillagot férje, Craig Brotchie, a légierő nyugalmazott tisztje, és George Casey, a vezérkari főnökök tanácsának elnöke tették fel a tábornő vállapjaira. Ann Dunwoody egyébként igazi katonacsaládhoz tartozik. Dédapja, nagyapja és apja is a West Pointon végzett, egyik lánytestvére és egyik unokahuga pedig pilóták voltak.

Az eddig altábornagyi rangban szolgáló Ann Dunwoody előléptetését George Bush elnök írta alá, és a szenátus jóváhagyta előzőleg. A tábornoki négy csillag a legmagasabb rendfokozat az Egyesült Államok hadseregében. Ann Dunwoody 33 éve katona. Jelenleg az utánpótlásért felel, és rangjánál, illetve beosztásánál fogva több mint százezer férfinak adhat parancsot.

Az Egyesült Államokban nők eddig azért nem szerezhették meg a legmagasabb katonai rendfokozatot, mert a törvények kizárják harcoló alakulatban való szolgálatukat. Márpedig a legmagasabb rangok - köztük a négy csillaggal járó vezérezredesi rendfokozat - megszerzéséhez az amerikai hagyományok szerint a harcmezőn keresztül vezet az út. Ez a korlátozás továbbra is érvényben marad, de Dunwoody esetében kivételt tettek a döntéshozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!