Magyarország

2010.06.29. 18:35

Budapestre készült az állítólagos orosz kémhálózat Cipruson elfogott 11. tagja

<p>Őrizetbe vettek a rendőrök Cipruson kedden egy kanadai férfit, az Egyesült Államokban leleplezett állítólagos orosz kémhálózattal kapcsolatban.</p>

A ciprusi hatóságok közlése szerint a férfi éppen fel akart szállni egy Budapestre tartó repülőre.

A ciprusi hatóságok bejelentése szerint az 54 éves Christopher Robert Metsos-t azután vették őrizetbe a larnacai repülőtéren, hogy felfedezték a nevét azoknak a listáján, akiknek beszállását meg kell akadályozni. A ciprusi hatóságok szerint szombaton adott ki riasztást az Interpol arról, hogy Metsos-t körözik.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy letartóztattak tíz állítólagos orosz kémet, az FBI több mint tíz évig tartó nyomozása után. Az orosz hírszerzési kiképzést kapott gyanúsítottak állítólag hosszútávú küldetésen voltak, beépülve az amerikai társadalomba.

Az amerikaiak szerint többek között Washington afganisztáni politikájáról, az iráni atomprogramról és fehér házi pletykákról kellett megtudniuk csak a belső politikai körök által ismert információkat. A ciprusi rendőrség szóvivője kedden azt mondta, hogy a korábbi állításokkal szemben Metsos-nak nem amerikai, hanem kanadai útlevele van.

A ciprusi hatóságok bejelentése szerint Metsos-t 26,5 ezer dolláros óvadék ellenében szabadon engedték, de az eljárás folytatódik ellene, mivel kiadatását kérte az Egyesült Államok.

Az FBI korábban közölte, hogy van egy 11. gyanúsított is. Állítólag ő Metsos, akit megfigyelés alatt tartottak New Yorkban 2004 tavaszán, amikor állítólag pénzt kapott az orosz ENSZ-képviselettel kapcsolatban lévő tisztségviselőktől.

Az orosz külügyminisztérium keddi közleménye szerint "az Egyesült Államokban őrizetbe vett tízek semmi olyat nem tettek, ami sérti az USA érdekeit". A moszkvai közlemény szerint a külügyminisztérium felkérte az amerikai hatóságokat: tegyék lehetővé, hogy a gyanúsítottak felvegyék a kapcsolatot orosz diplomatákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!