Ismét videóra vették Zselykét, az aggteleki magyar farkast

Akt.:
Ismét videóra vették Zselykét, az aggteleki magyar farkast
Budapest/Aggtelek – Ismét napvilágot látott egy videó Zselykéről, az Aggteleki Nemzeti Park területén élő farkasról, a természetvédők és szakemberek szerint a felvétel igazolja az állatfaj állandó jelenlétét az Északi-középhegységben.

A WWF Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a farkasok jelenléte természetvédelmi szempontokból rendkívül előnyös, mivel más vadfajok szabályzásával nagymértékben hozzájárulnak az erdős tájak egészséges működéséhez.

A most közzétett videón az idén nyáron elnevezett fiatal nőstény, Zselyke látható, amint éberen tájékozódik az erdőben, valószínűleg a fajtársaival tartva kapcsolatot.

A vadon élő farkasok a településektől távol, a nagykiterjedésű erdők háborítatlanabb részein élnek. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően az embert messze elkerülik, így megpillantásukra alig van esély, leginkább csak a nyomaikkal lehet találkozni. A szakmai vélemények szerint ugyanakkor a ragadozófaj sosem tűnt el teljesen Magyarországról, a Kárpátokhoz tartozó Északi-középhegységben mindig előfordult néhány portyázó egyed.

A közlemény szerint a farkasokat az erdei élővilág “karmestereinek” is nevezik, mivel irányítják a növényevő nagyvadfajok – szarvasok, őzek, vaddisznók – térbeli elhelyezkedését, és elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növény és állatfajok ezreire hat kedvezően.

“Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkas élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos” – idézi a közlemény Veress Balázst, az intézmény igazgatóját.

A szakember a közleményben hangsúlyozza, az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek, az elmúlt 10 évben semmiféle olyan incidensről nem tudnak, amely során a ragadozók háziállatban tettek volna kárt. Ugyanakkor az utóbbi időkben sem szűnt meg a farkasok kilövésének veszélye, amely ellen vadfigyelő kamerákkal, tereplátogatásokkal, valamint a vadásztársadalomnak a természetvédelmet partnerként elfogadó tagjainak közreműködésével igyekeznek védekezni.

– MTI –


Öt tömör kölyök döcög rögök között

Bükk – Visszaköltöztek az erdei csúcsragadozók a Bükkbe. tovább »

Videó: Akik már találkoztak az aggteleki farkasokkal

Miskolc – Temesvári-Tóth Adrien “Magyar farkas” című filmje elérhető lett az interneten, bárki megnézheti. A filmben azok szólaltak meg, akik találkoztak a farkasokkal. tovább »

Videó: Öt farkaskölyök nevelkedik a Bükkben

Miskolc, Répáshuta – Farkaskölykök nevelkednek a Bükki Nemzeti Park területén. tovább »

Videó: Kamerának pózolt a farkaslány az Aggteleki Nemzeti Parkban

Aggtelek, Jósvafő – Íme Zselyke az Aggteleki Nemzeti Park egyik fiatal nőstény farkasa, aki hosszas várakozás után végre megmutatta magát, és pózolt egy kicsit a kamerának. Többször is sikerült már felvételek készíteni a nagyragadozóról. tovább »

hirdetés


hirdet�s