Ismét sztrájkolnak a közalkalmazottak – a berliniek már unják

A szakszervezet bérkövetelésének hétfőtől ismét munkabeszüntetéssel adnak hangsúlyt a berlini közalkalmazottak. A sztrájk elsősorban a hivatali ügyintézésben és az állami oktatási intézményekben okoz nehézségeket.

A berlini szenátustól 2,9 százalékos fizetésemelést és 900 eurós (mintegy 230 ezer forint) – három részletben átutalandó – bérkiegészítést követel a német Szolgáltatói Szakszervezet (ver.di). Az elmúlt hetekben már komoly fennakadást okozott a legnagyobb német város, a kormányzati központ életében, hogy például szinte lehetetlenné vált a gépkocsi átíratás. Több hivatalban tettlegességig fajult, hogy a rendszámtábláikkal sorban álló autósok nem tudták ügyeiket elintézni.

Az érdekvédelmi szervezet előreláthatóan csütörtökig tartó sztrájkjában hétfőtől állami óvodák és iskolák is részt vesznek. Ez különösen a munkavállaló szülőknek jelent gondot, mert a jövő hétfőtől kezdődő és október végéig tartó őszi szünidőre a foglalkoztatottak zöme már kivette maradék szabadságát, így problémás lehet a kisebb gyermekek felügyeletének megoldása.

A hónapok óta tartó közalkalmazotti sztrájksorozat annak ellenére idegesíti a berlinieket, hogy még spórolni is tudtak a munkabeszüntetés ideje alatt, hiszen a parkolóőrök és a közlekedés rendészet egyenruhásai sem osztogattak büntetőcédulákat.