Ismét szmog van Miskolcon

Két mérőállomáson is meghaladta a szálló por értéke az egészségügyi határértéket Miskolcon. Kriza Ákos polgármester csütörtökön közleményben kérte a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne használják gépjárműveiket és megtiltotta az avar és a kerti hulladékok égetését.

A polgármester által közzétett dokumentumból kiderül: a Búza téri, valamint a Lavotta utcai monitor állomásokon mérték a magas értékeket. A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében Kriza Ákos arra kéri a miskolciakat, hogy mellőzzék a személygépjárművek – főként a dízel üzeműek – használatát, utazzanak tömegközlekedéssel. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel és fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését. Az avar és kerti hulladékok égetése pedig a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos a borsodi megyeszékhelyen.

A közleményből az is kiderül, hogy a következő napok időjárási előrejelzései alapján a szakemberek többnapos szmogra készülnek Miskolcon. Ezért felhívják a figyelmet arra, hogy a veszélyeztetettek, vagyis a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek az elkövetkező néhány napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.