Ismét népszavazás lehet a kettõs állampolgárságról

Újra lehet népszavazást tartani a kettõs állampolgárságról – errõl döntött hétfõi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A döntést az Alkotmánybíróság korábbi döntése, illetve egy olyan új jogszabály teszi lehetõvé, amely három év után ismét lehetõvé teszi, hogy ugyanabban a témában újabb voksolást tartsanak. A kettõs állampolgárságról csaknem öt éve tartottak, sikertelen népszavazást.

“Akarja-e, hogy az Országgyûlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségûnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. paragrafusa szerinti +Magyar igazolvánnyal+ vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?” – ez a kérdés szerepel az OVB által hétfõn hitelesített aláírásgyûjtõ íven. 2004 decemberében ugyanezt a kérdést tették fel, ám akkor kevesen vettek részt a voksoláson, így az érvénytelen lett.

A népszavazást az Országgyûlésnek akkor kell kiírnia, ha az aláírásgyûjtõ íveken legalább 200 ezer érvényes aláírás szerepel.Sporthírek