Ismét melaminos tejtermékek kerültek elő Kínában

Ismét melaminnal szennyezett tejtermékeket találtak Kínában – közölte az állami média hétfőn. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt melamin miatt betegedett meg 2008-ban legalább 300 ezer kisgyerek, illetve csecsemő Kínában, és közülük hat meg is halt. A melamint azért adták tejporokhoz az üzemekben, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A felelősök közül 21 embert ítéltek el, kettőt közülük kivégeztek.

A China Daily című angol nyelvű állami lap hétfői közlése szerint Hubei tartomány hatóságai felszólították a helyi kereskedéseket, hogy azonnal vonjanak be 50 csomag kukorica ízesítésű tejitalt, mert a laboratóriumi tesztek szerint nagyon magas ezekben a termékekben a melamin szintje.

Az AFP szerint egyelőre nem tudni, hogy hány darab veszélyes termék van egy csomagban. A kínai lap szerint a magas szint arra utal, hogy a melamint szándékosan tették bele a termékbe az üzemben. A China Daily írása szerint a gyártó azt állítja, hogy nem náluk került a melamin a termékbe, aminek alapanyagát egy másik tartományban lévő cég állítja elő.

2008-ban hivatalos adatok szerint hat csecsemő meghalt és majdnem háromszázezer gyerek megbetegedett Kínában, a nagy mennyiségben fogyasztva vesekövet okozó melaminnal szennyezett tejtermékek miatt. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt melamint azért adták tejporokhoz, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek.

Kínában egy ideig megpróbálták elhallgatni az ügyet, hogy ne a 2008-as nyári olimpiai játékok alatt robbanjon ki a botrány. A melamin miatt rengeteg terméket kellett visszavonni a világ minden részén. Azóta többször is megjelentek hírek, hogy újabb szennyezett tejtermékeket találtak. Legutóbb júliusban jelentették be a kínai hatóságok, hogy az év elején 25 ezer tonna szennyezett tejport találtak.