Ismét mehetnek magyar roma menekültek Kanadába

Akt.:
Kanadai emlékek
Kanadai emlékek - © Fotó: Tuba Zoltán/abcug.hu
Kanada bevándorlási minisztere engedélyt adott rá, hogy egy korábban deportált magyarországi roma család visszatérjen az országba. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Sok száz magyarországi roma család számára jelenthet komoly fordulatot az, hogy Kanada bevándorlási minisztere közbelépésének köszönhetően, Pusuma József, felesége Daróczi Tímea, illetve kislányuk Lulu menekült státuszban térhetnek vissza Kanadába, miután korábban deportálták őket a kanadai hatóságok – írja a Kanadai Magyar Hírlap. Először 2009-ben kért menekült státuszt Kanadában a fiatal roma család, még a Magyar Gárda “fénykorának” és az ártatlan romákat célzó sorozatgyilkosságok idején. A magyar család három évig élt a torontói Windermere United Church jóvoltából a protestáns templom épületében és erőteljesen kiállt az egész kongregáció a család mellett. Vasárnap tapsviharral fogadták a hírt az Istentiszteleten, ahol Alexa Gilmour lelkész kijelentette: “Soha ne vonja senki kétségbe azt, hogy gondolkodó és elszánt emberek megtudják változtatni a világot!” A torontói templom több mint 43 ezer aláírást gyűjtött a magyar roma családért.

John McCallum bevándorlási és menekültügyi miniszter engedélyt adott a Pusuma-Daróczi családnak, hogy visszatérjenek Kanadába menekültként. Innentől kezdve már többnyire egyenes út vezet a végleges letelepedési státuszig. A CBC információi szerint a magyar roma család pár héten belül meg is érkezik Kanadába.

Eredetileg Viktor Hohots kanadai ügyvéd képviselte a roma családot és még sok magyar állampolgárt. Hohots azonban nem is jelent meg a tárgyalás napján és nem fordított le számos fontos iratot. Mulasztásai miatt utasították el nem csak Pusuma és Daróczi kérelmét, de még több mint száz magyar roma kérelmet is. Hohots ügyvédi praxisát közben felfüggesztették.

McCallum intervenciója precedens-értékű lehet és sok száz elutasított magyar állampolgár kérelmét vizsgálhatják felül az elkövetkező hetekben és hónapokban. Andrew Brouwer torontói ügyvéd szerint “nagyon jó jel” a miniszter közbelépése.

Pusumna József azt tervezi, hogy miután visszatérnek Kanadába, Torontóban nyítnak egy magyar éttermet.

Az Abcúg is több cikkben foglalkozott már a Kanadába készülő miskolci romákkal. Ezeket itt és itt olvashatja el.

Forrás: abcug.hu0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter