Ismét megrongálták a pozsonyi Petőfi-szobrot – nem zárható ki a rasszista indíték

Egyelőre a szlovák rendőrség szerint sem zárható ki a rasszista indíték a pozsonyi Petőfi-szobor újabb megrongálása ügyében. Ezt Dása Kollárová, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője mondta szombaton a Független Hírügynökségnek.

Ismeretlenek szombatra virradó éjszaka levágták a szoborról a költő kardot markoló kézfejét, és ezt tették a mellette álló múzsák kezével is. A kardot ismeretlen helyre vitték. Helyszíneléskor márványdarabokat találtak a rendőrök a műalkotás közvetlen közelében.

A talapzatnál lévő koszorúkból a rongálók keresztet raktak ki. Bár sajtóértesülések szerint a szlovák nemzeti jelképnek számító, az ország címerében is használatos kettőskeresztről volt szó, a pozsonyi rendőrségi szóvivő ezt nem erősítette meg: tudomása szerint csak egy egyszerű keresztet formáztak a koszorúkból.

Pozsonyban élő magyarok szerint a szoborrongálást Szili Katalin háromnapos szlovákiai látogatása idejére időzítették. A magyar Országgyűlés elnöke pénteken Pozsonyban szlovák kollégájával és a Magyar Koalíció Pártja vezetőivel tárgyalt, majd dél-szlovákiai körútra indult.

A rongálással a szlovák rendőrség szerint 300 ezer korona, vagyis több mint kétmillió forint anyagi kár keletkezett. Az eszmei kár azonban felbecsülhetetlen, hiszen Radnai Béla alkotása a 20. század eleje óta a pozsonyi magyarság egyik legfőbb jelképe, évről évre ott rendezik a március 15-i megemlékezéseket.

A Petőfi-szobor évtizedeken keresztül a Duna jobb partján lévő Pozsony-Ligetfalu egyik parkjában állt, ahonnan restaurálás után 2003-ban helyezték át a belvárosi, éjszakára zárt Medikus-kertbe. Ezen helyen is már többször megrongálták, legutóbb tavaly nyáron.