Ismét megpróbálkoznak a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldásával

Ha a 2010-es országgyűlési választásokon nem is, a következőn már bejuthatnak a parlamentbe az országos kisebbségi önkormányzatok képviselői – ezt is eredményezheti az a megállapodás, amelyet 13 érdekképviselet elnöke és Szilvásy György kancelláriaminiszter kötött keddi megbeszélésükön.

A találkozó után a miniszter a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy három munkacsoport alakul a közeljövőben. A finanszírozással foglalkozó csoport feladata kidolgozni, hogyan jelenjenek meg az állami költségvetésben 2008-tól önálló költségvetési szervként a kisebbségi önkormányzatok hivatalai. Ennek célja az, hogy átláthatóbb legyen e szervezetek költségvetési kapcsolata – mondta Szilvásy.

A közjogi munkacsoport a szükséges törvénymódosításokat készíti elő, egyebek közt a kisebbségi választások és a választójog szabályaiban. A Független Hírügynökség kérdésére a kancelláriaminiszter azt válaszolta, hogy ez a munka magában foglalja a kisebbségek parlamenti képviseletét is. Ezt mindmáig sikertelenül próbálták megoldani 1990 óta. Szilvásy György egyet ért azzal a véleménnyel, hogy 2010-ig valószínűleg nem lesz idő elfogadni a törvénymódosítást, vagyis a kisebbségek csak a 2014-es választásokon kerülhetnek be saját szervezeteik képviseletében a parlamentbe.

A harmadik munkacsoport a kisebbségek média megjelenésének aktivizálásával foglalkozik.