Ismét megakadályozta egy bíróság Laura Dekker hajózási tervét

Megerõsítette a 14 éves Laura Dekker hajózási tilalmát egy holland bíróság kedden. Õ az a lány, aki szülei támogatásával tavaly elhatározta, hogy 2009. október 16-án elindul egyedül egy vitorlással, és körbehajózza a Földet.

A becslések szerint két évig tartó út teljesítése révén Laura Dekker lenne a legfiatalabb a világon, aki véghezvitte ezt.

“A bíróság azon a véleményen van, hogy a két évig tartó út, ahogy tervezik, nagy és elfogadhatatlan kockázatot jelent egy gyerek számára.”- így szól a keddi jogi döntés, amely legalább július 1-ig kiterjeszti a lányra kiszabott hajózási tilalmat. Az arnheimi fellebbviteli bíróság azt a korábbi határozatot is megerõsítette, amellyel a lányt hatósági felügyelet alá helyezték.

Laura Dekker célja az, hogy a világ legfiatalabb szóló-hajósaként teljesítse a földkörüli vitorlázás tervét. Ez jelenleg csak akkor válhatna valóra, ha ez év szeptembere elõtt elindul, és 2012. szeptember 20-a elõtt visszaér, mert akkor lesz 17 éves. A jelenleg érvényes szóló-világrekordot ugyanis egy 17 éves brit fiú, Mike Perham tartja. Õ 45 ezer kilométer megtétele után tavaly augusztusban tért haza nagyon komoly megpróbáltatásokat átélve. A holland lány terve egy másik ifjú lány miatt azonban eleve dugába dõlhet. A 16 éves ausztrál Jessica Watson 1600 kilométerre van Sydneytõl, a céltól, és ha odaér, akkor õ lesz a korosztályos világrekorder a Föld körüli szólóhajózában.

Laura Dekker tavaly év végén eltûnt, majd épen és egészségesen megtalálták õt a Holland Antillákon. Amikor eltûnt, a hajóját megtalálták a kikötõben, a szokásos helyén lehorgonyozva, vagyis nem vágott neki a veszélyesnek tartott útnak, miután tavaly október végén megtiltotta neki egy utrechti bíróság attól, hogy egyedül vitorlázza körbe a Földet, és 2010 nyaráig a gyerekvédelem felügyelete alá helyezte a lányt.

A holland és új-zélandi állampolgársággal is rendelkezõ lány korábban azt mondta, hogy megpróbál majd eljutni Új-Zélandra, ha a holland hatóságok nem engedélyezik utazását. A hollandok szerint eltûnése valójában nem volt más, mint hogy ki akarta játszani a holland hatóságok felügyeletét.

Laura egy 8,3 méter hosszú, Guppy névre keresztelt hajón akar nekivágni a kalandnak. Ötletét támogatta az apja, anyja viszont aggályait fejezte ki. A szülõk egyébként szintén a tenger szerelmesei. Maga Laura is egy vitorláson született, valahol Új-Zéland partjainál, szülei ugyanis akkoriban épp egy hétéves világkörüli úton voltak. A család azóta letelepedett, de nem a szárazföldön: Laura jelenleg apjával él, egy Hollandiában horgonyzó jachton.

Érdekes módon a keddi bírósági döntéssel egyetértett Laura apja. Dick Dekker úgy azt mondta, hogy a lányának valóban felügyelet alatt kell maradnia. A lány ügyvédje ellenben csalódottságát fejezte ki. Peter de Lange szerint a holland gyermekvédelem július 1-je után kérni fogja a felügyelet meghosszabbítását, hogy megakadályozza Laura elindulását.
– Független Hírügynökség –