Ismét libamájfesztivál a Budai Várban

Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) – A magyar libamájételek és egyéb hazai ínyencségek mellett tokaji borokat is kóstolhatnak a második Budavári Libamájfesztivál vendégei a Budai Várban június első hétvégéjén.

A látogatók megkóstolhatják a fesztivál hivatalos ételét, a Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje által megálmodott ételkülönlegességet is: ez libamájas hurka libanyakba töltve, tárkonyos mustárral és házi kenyérrel. A legjobbnak ítélt étket tíz szakácsművész “alkotásai” közül választották ki – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

A fesztivál vendégei a különböző éttermek kínálta különleges fogások mellett kóstolhatnak libamájfagylaltot, libamájzserbót, sőt libatepertős csokoládét is.

Az esemény díszvendége a Tokaji borrégió lesz, ahonnan a borászok libamájhoz illő borokkal érkeznek.

A finom falatokat kísérő fesztiváli hangulatról minden nap élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik (pl. fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó).

“A libamáj a magyar gasztronómia, a magyar gazdaság és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része. Hazánkban több mint négyszáz éves hagyománya van a hízottliba-tenyésztésnek, több ezer ember megélhetését biztosítja az ágazat, illetve számos külföldinek a magyar gasztronómia egyet jelent a libamájjal, ezért is kell népszerűsítenünk ezt a különleges hungarikumot” – véli Pap Krisztián, a vásárt szervező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. vezérigazgatója.

A fesztiválról, a programokról és a belépőjegyárakról információkat a www.libamajfesztival.hu internetes oldalon találnak az érdeklődők.

– MTI –