Ismét lesz magyar képviselő az ukrán parlamentben az előzetes eredmények szerint

Ungvár, 2012. október 29., hétfő (MTI) – Hat év után ismét lehet kárpátaljai magyar képviselője az ukrán parlamentnek, miután a vasárnapi ukrán parlamenti választások előzetes eredményei szerint Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke nagy valószínűséggel parlamenti mandátumot szerez a kormányzó Régiók Pártjának (PR) választási listáján.

A választáson leadott szavazatok közel 70 százalékának feldolgozása után közzétett adatok szerint a PR több mint 80 képviselőt küldhet a kijevi parlamentbe. Ennek köszönhetően minden bizonnyal bejut az ukrán törvényhozásba az UMDSZ elnöke, aki a PR választási listájának 74. helyén szerepel.

Az MTI érdeklődésére Gajdos István, aki Beregszász polgármestere is, hétfőn elmondta: biztosra veszi, hogy parlamenti mandátumot szerez, hiszen a PR viszonylag jó eredményeket ért el a vasárnapi választásokon.

Hozzátette: aggodalommal tölti el, hogy a szélsőjobboldali és kisebbségellenes Szvoboda (Szabadság) párt mintegy tíz százaléknyi szavazatot szerzett a voksoláson, s számottevő eredményt értek el az új ukrán nyelvtörvényt ellenző politikai erők is. „Mindazonáltal remélem, hogy a szavazatok feldolgozása után az új összetételű ukrán parlamentben a kisebbségbarát pártok lesznek többségben, és alakíthatnak kormányt” – emlékeztetett Gajdos István.

– MTI –