Friss hírek

2009.11.13. 13:54

Oroszországban túl sok az idõ?

<p>Az ország parlamentjéhez intézett üzenetében Dmitrij Medvegyev államfõ azt kéri a honatyáktól, hogy vizsgálják felül a nyári és téli idõszámítási rendszer célszerûségét, illetve az Oroszországi Föderációban érvényes idõzónák számának csökkentését.</p>

Az orosz elnök azt gyanítja ugyanis, az eurázsiai szuperkontinens északi felének csaknem egészén végighúzódó ország gazdaságára hátrányos hatással van, így indokolatlan a téli és nyári idõszámítások váltogatása, és az ezzel kapcsolatos jelentõs adminisztrációs és egyéb kiadás. Hasonló okokra hivatkozva túlzottnak tartja a több mint 8000 kilométeres szélességû országban jelenleg érvényes 11 idõzóna fenntartását, ami az egész államot érintõ közigazgatási rendszert illetõen szintén rengeteg bonyodalommal jár.

Ezért arra kérte az orosz törvényhozás alsó- és felsõházát, hogy szakértõk bevonásával készíttessenek hatástanulmányt a fent említett idõszámítási reformokkal kapcsolatban, s amennyiben mind tudományosan, mind pedig gazdaságilag is megalapozottnak minõsülnek, készítsék elõ a megfelelõ törvénymódosításokat.

Oroszországban elsõ ízben egy 1919. évi dekrétum alapján vezették be hivatalosan a zónaidõk alkalmazását, ezt azonban nem sokkal késõbb - technikai nehézségekre hivatkozva - visszavonták. A jelenleg is érvényes zónaidõ-rendszer 1924 óta van érvényben, a téli és a nyári idõszámítást pedig 1981-ben vezették be a Szovjetunióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!