Friss hírek

2010.10.14. 10:34

Nyitott Városháza Székesfehérváron

<p>Megnyílik a városháza Székesfehérváron az emberek előtt, csütörtökön. Az ügyintézésekkor látható helyeken túl betekinthetnek az érdeklődők egyebek között a tanácstermekbe és a polgármesteri irodába is, miközben megismerhetik az épület 300 éves történetét.</p>

Az első idegenvezetést 10 órakor a polgármester tartotta, utána Idegenvezetők kalauzolják a házban a csoportokat 12:30-ig.

Az épület déli szárnyát 1698-as telekkönyv már városházaként tartja nyilván. 1712-1718-ban épült újjá, mai késő barokk jellegét 1790-ben kapta. A díszített épület kapuját korinthoszi oszlopok, Justitia (igazságosság) és Prudentia (okosság) allegorikus szobrai és hullámos ívű, áttört kőerkély alkotja, amelyen a város címere is megtalálható. Fölötte kőkeretben erkélyajtó nyílik, felette a párkányzaton egy kiterjesztett szárnyú sas madár ül, karmaiban koronával és karddal. 1930-ban építették egybe ezt a szárnyat a mellette lévő Zichy-palotával. A copf stílusú palota 1780-ban épült.

A "Nyitott Városházát" abból az alkalomból rendezték meg, hogy csütörtökön tartja alakuló ülését az új közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!