Nagyvilág

2012.11.16. 12:15

Timosenko befejezte az éhségsztrájkot

Kijev, 2012. november 16., péntek (MTI) - Befejezte az éhségsztrájkot Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő - közölte a harkivi börtönkórház egyik orvosa.

Kijev, 2012. november 16., péntek (MTI) - Befejezte az éhségsztrájkot Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő - közölte a harkivi börtönkórház egyik orvosa.

Irina Fursza azt mondta csütörtökön este az Interfax-Ukrajina szerint, hogy Timosenko már hajlandó ételt venni magához. Hozzátette, hogy a volt miniszterelnök speciális diétán van, amelyet kifejezetten az éhségsztrájk utáni felépülése céljából állítottak össze.

A hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélt ellenzéki politikus - aki gerincbántalmai miatt került be tavasszal a börtönkórházba - az október végi parlamenti választások óta folytatott éhségsztrájkot arra hivatkozva, hogy a kormányzó erők a választásokon csalásokat követtek el.

Előző nap Lutz Harms, a berlini Charité klinika orvosa, miután felkereste Timosenkót a börtönkórházban, azt közölte újságírókkal, hogy páciense pénteken fejezi be az éhségsztrájkot.

Timosenko börtönbüntetésének megkezdése óta már másodjára folytatott éhségsztrájkot. Korábban április 20-tól csaknem három héten át nem evett, tiltakozásul amiatt, hogy beleegyezése nélkül szállították be a harkivi kórházba, s állítólag eközben fizikai erőszakot is alkalmaztak vele szemben.

Harms szerint a politikus "kissé rosszabb" állapotba került a mostani éhségsztrájkja után, mint amilyenben a korábbi után volt.

Ellenzéki vezetők már hétfőn kérték Timosenkót, hogy egészsége érdekében fejezze az éhségsztrájkot.

Olekszandr Turcsinov, az Egyesült Ellenzék-Haza (Batykivscsina) párt kampányfőnöke eközben az Ötös ukrán televíziónak nyilatkozva elmondta: Timosenko azt kérte pártjától, hogy a parlamentben ne az ő szabadon bocsátása legyen az első, amivel foglalkoznak, hanem készítsenek elő szociális-gazdasági törvénycsomagot, amelynek része a nyugdíj- és adóreform. Továbbá készüljenek fel Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására.

Az új összetételű parlament első ülését a tervek szerint december 17-én tartja.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!