Ismét járhatna komp Dunaremete és Bős között

Saját kompot vennének uniós pénzből a szigetközi települések. Az itt élők megunták ugyanis, hogy évtizedek óta 60-70 kilométeres kerülővel tudnak csak Szlovákiába utazni. Ismerőseik, barátaik alig negyed órára laknak tőlük, de a Duna elválasztja őket.

A folyó 1991-es eltereléséig naponta járt komp a két oldal között. Azóta viszont ha valaki a túloldalra utazik, kerülnie kell – DunaremetérőI például a legközelebbi szlovák faluig majdnem 70 kilométert, pedig a Dunán keresztül alig negyedórányi lenne a távolság.

Ezért fogtak össze a szemközti Csallóközzel, és vásárolnak saját kompot az itt élők. A jármű Dunaremete és Bős között közlekedik majd, nagyobb átalakításra emiatt nincs szükség a két parton – mondta a Független Hírügynökségnek Marovics Géza, Dunaremete polgármestere.

A természet évről-évre egyre több kirándulót vonz ebbe a térségbe. A tervek szerint a 20-25 méteres, alacsony merülésű kompot ők is használhatnák. A települések december közepén nyújtják be ezzel kapcsolatos pályázatukat az Európai Unióhoz, és ha minden jól megy, 2010-ben már komppal lehet átkelni magyar oldalról Szlovákiába.