Ismét illetékmentessé tenné a munkaügyi pereket a KDNP

A munkaügyi perek újbóli illetékmentessé tételét követeli a kormánytól a KDNP – jelentette ki Harrach Péter, a párt alelnöke Frivaldszky Gáspár, munkajogásszal tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint azzal, hogy a korábban ingyenes eljárást illetékkötelessé tették csak rontott az egyébként is kiszolgáltatott munkavállalók helyzetén.

Tarthatatlan viszonyok alakultak ki a munka világában – mondta Harrach Péter, aki szerint a munkáltatói jogsértések tömegessé váltak, sok vállalkozást az “elviselhetetlen” adminisztratív és adóterhek kényszerítenek jogsértésekbe. Hosszútávon az ellenzéki párt szerint a munkahelyteremtést elősegítő adócsökkentés jelenthet megoldást, addig ugyanis amíg a “kilátástalan” gazdasági helyzetben folyamatosan szűnnek meg munkahelyek, nem várható jelentős javulás a munkavállalók helyzetében.

Rövidtávon is több intézkedéssel lehet segíteni a munkavállalókat a KDNP szerint, így például, a munkaügyi pereknek szerintük ismét illetékmentesnek kellene lenniük, ahogyan egy februári módosításig volt és lehetővé kell tenni azt, hogy a szakszervezetek is indíthassanak pereket olyan esetekben például, mint amilyen az orvosok ügyleti idejéről szóló eljárás is volt. Az ellenzéki párt szerint meg kell teremteni az alternatív munkaügyi vitarendezés lehetőségeit is és a piaci viszonyokhoz kell közelíteni a “nép ügyvédjeként” ismert ingyenes jogi segítséget adók fizetését, hogy versenyképes fizetést adhassanak az itt dolgozóknak és ne azért válasszák ezt a pályát, akik a piacon nem állták meg a helyüket.