Magyarország

2011.05.05. 20:59

Az egyeztetés vajon mi? - vita a kormányzat és a szakszervezetek között

<p>Ahogyan eddig, úgy a jövőben is minden jogszabályban rögzített egyeztetési kötelezettségének eleget tesz az oktatásért felelős államtitkárság az új közoktatási törvény készítése során - ezt annak kapcsán közölte csütörtöki közleményében az államtitkárság, hogy a közoktatásban érintett szakszervezetek ágazati sztrájkbizottságot hoztak létre, mert szerintük a közoktatás rendszerének átalakításával kapcsolatos előkészítő munkába nem vonták be az érdekképviseleteket.</p>

Az oktatásért felelős államtitkárság a Közoktatás-politikai Tanáccsal május 3-án harmadszor folytatott egyeztetést. Ennek a testületnek a szakszervezetek is tagjai - áll a közleményben.

Az államtitkárság azt vizsgálja, lehet-e és ha igen, milyen módon lehetséges új alapokra helyezni a pedagógusok munkaidejének meghatározását és bérrendszerét. A tanács május 3-i ülésén ehhez kérte a szakmai partnerek, köztük a szakszervezetek javaslatait. A közlemény úgy fogalmaz: a tartalmas eszmecserét és a kilátásba helyezett további egyeztetéseket a tanács oldalai örömmel üdvözölték. Az államtitkárság szerint érthetetlen, miért kell ilyen előzmények után sztrájkbizottságot életre hívni.

A Közoktatás-politikai Tanács egy tanácsadó testület és nem egyeztető fórum, a május 3-i ülésen pedig szóbeli tájékoztatást kaptak résztvevők és nem egyeztetés folyt - mondta a Független Hírügynökségnek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Galló Istvánné közölte: a tanács keddi ülésén szóbeli tájékoztatást kaptak az oktatási államtitkártól az iskoláknak kiküldött kérdőívek feldolgozásáról. Ebből értesültek arról, hogy a közoktatási törvény koncepcióját más finanszírozási és irányítási logika alapján dolgozzák át. Ez lényegében az iskolák államosítását jelentené.

Az egyeztetés fóruma a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács, és egyeztetni csak megfelelő információk birtokában lehet - jelentette ki Galló Istvánné. A szakszervezet elnöke hozzátette: a Közoktatás-politikai Tanács ülésén kérte, hogy megkaphassák a közoktatási törvény koncepciójának legutóbbi változatát, de azt a választ kapta, hogy csak a kormány jóváhagyása után adják oda. A PSZ elnöke szerint érthetetlen, milyen egyeztetésre gondol az oktatási államtitkárság utólag, amikor a kormány már jóváhagyta a koncepciót.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!