Ismét erõsen algás a városligeti tó, de már dolgoznak a megtisztításán

Május elsején a Városligetben sétálók tapasztalhatták, hogy vastag és bûzös zöldalga réteg úszik a városligeti tó felszínén. A víztömeg idei tisztítási munkálatait hetekkel ezelõtt elkezdte a Fõkert Zrt. által megbízott, erre a munkára szakosodott vállalkozás – mondta el a Független Hírügynökségnek Erdõsné Gyõrffy Márta, a Fõkert Zrt. parkfenntartási igazgatója. Hozzátette: a vegyszeres kezelés hatására jött a víz felszínére a vastag algaréteg, amit naponta igyekeznek lehalászni a Fõkert munkatársai.

A parkfenntartási igazgató elmondta: tavaly kezdték el a tó vegyszeres megtisztítását, miután elõször jelentkezett a nagy kiterjedésû algásodás. Már 2009-ben is szép eredményt sikerült elérniük nyárra. Hozzátette: a speciális feladat hosszadalmas, hiszen oda kell figyelni a víz ökológiájára és a szakemberek szerint a zöldalga kiirtása nagyon nehezen megoldható.

Erdõsné Gyõrffy Márta a vízben található döglött madarakkal kapcsolatban azt mondta, a hétvégén két elhullott galambot halásztak ki a tóból. Ez szerinte nem utal tömeges fertõzésre. A szakemberek azt mondják, ez az arány természetesnek nevezhetõ.Sporthírek