Ismét erősen szennyező anyagok a Szinvában

Ismét erősen szennyező anyagok a Szinvában
Ismét erősen szennyező anyagok a Szinvában
Miskolc – A Miskolci ÖKO Kör munkatársa jelezte, hogy erős szennyeződés került a Szinva patakba a Tiszai pályaudvar magasságában. A helyszínen tájékozódtunk.

“Itt vagyunk a Tiszai pályaudvar magasságában, ahol vízminőség vizsgálatot kezdtünk el reggel.” – mondja a Szinva parton egy műszert vizsgálva Polák Péter, a Miskolci ÖKO Kör munkatársa. “Igen erős szennyeződésre bukkantunk, amely minden jel szerint a szomszédos MÁV területéről folyik be a patakba. Érdekessége, hogy erős kémhatású; 3 egészes értékhez közeli ez a kénhatás. Továbbá nagyon magas a benne lévő vezetőképesség, 2250-es. Ez azt jelenti, hogy valamilyen ion formátumú fém, vagy más szennyeződés került a patakban. Illetve a habzó jellegre az utal, hogy valamilyen foszfor tartalmú anyag folyik bele a Szinvába.”

Havonta 15 helyen

Polák Péter hozzátette, hogy azonnal értesítették az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, mely hatóságnak a munkatársai mintát vettek és megteszik az ilyenkor szokásos lépéseket a vállalat felé.

“A dolog pokantériája az, hogy mi havonta tizenöt helyen mérjük a Szinva vízminőségét.” – árulta a Miskolci ÖKO Kör tagja. “Egyébként augusztus óta jelzik a horgászok, hogy valahol úgynevezett bevezetés történik, és halpusztulás van, ám eddig nem sikerült a helyre rálelni. A felügyelőség vízmintaellemzése mutatja meg, hogy mi került a patakba. Annyi – fogalmazzunk úgy – szerencsénk lehet, hogy a Sajó, illetve a Szinva öntisztulása hígitani fog ezen. Ezen a szakaszon – ahol állunk – viszont jelentős lehet a pusztulás, és rossz életkörülmények várhatóak a kopoltyúsok számára.”
Tény: 2002 óta sokat javult a Szinva vízminősége, ám ez a pozitív folyamat 2008 óta megállt, és maradt a jó vízminőség.

(JLI)