Helyi közélet

2011.06.24. 06:45

Zöld Nyíl: szinte mindenhol folyik a munka. Hol is?

<p>Miskolc -&nbsp;A Zöld Nyíl projekt több forgalmirend-változást generált az elmúlt napokban, csokorba szedtük, hol.</p>

Nem járnak a villamosok a hét végén (pontosabban péntek estétől vasárnap éjfélig) a vonal teljes hosszán. Ekkor javítja ugyanis az üzemeletetés során keletkezett és garanciálisnak minősülő hibákat, a kivitelező. A vágányzár idején villamospótlók szállítják az utasokat a Tisza pályaudvartól a Vasgyárig (2-es járat) és Diósgyőrig (1-es villamos). Változnak emiatt a megállóhelyek is, hogy pontosan hogyan, arról érdemes az utazás előtt (vagy a megállókban kihelyezett táblákon) tájékozódni.

A Zöld Nyíl villamosprojekt kapcsán elmondhatjuk, nincs olyan hely a Thököly utcától Felső-Majláthig, ahol a projekt ne lenne jelen. A villamosprojekt igazgatóság tájékoztatása szerint az ütemtervnek megfelelően folyik a munka: december 31-re azt tervezik, hogy elkészül az új pálya a meghosszabbítás szakaszával együtt. 

Ténybox

Jelenleg 200 munkás dolgozik a projekt teljes szakaszán

5160 pályaméter vágány épül

A meghosszabbításnál 1128 pályaméter készül 465 méter hurokfordulóval

360 oszlopt építenek be

 

Három helyszín

A munka sok új forgalmirend-változást generált az elmúlt napokban, ezeket megpróbáljuk most egy csokorba szedni. Három helyszínt érintenek: a Tiszai pályaudvar környékét, a Malomszög utcai megállótól Diósgyőr felé eső területet, valamint az Újgyőri főtér környékét. (Ez alól kivétel a mostani hétvége a vágányzár miatt!)

A villamospályát jelenleg a Tiszai pályaudvar és a Tüzér utca között építik, ezért a Baross Gábor utcánál félpályás útlezárás történt. (Egy hete kezdték a munkát.) A villamospálya mellett az utca nyugati (strand felé eső) pályáját zárták le, a Szinva utca zsákutca lett (a Fonoda utca felől), ezért a 8-as járatok terelve közlekednek, a Hűtőház irányú Volán megállóhelyet a Szondi György utcára helyezték a Szinva utcai kereszteződés elé.

A Tiszai pályaudvar és a Selyemrét között így villamospótlók járnak – TSVP jelzéssel – a járat a Selyemréten a Zielinszky utcában áll meg. A munka a tervek szerint 6-8 héten át tart, utána visszaáll ezen a szakaszon a villamosközlekedés, és a Malomszög utcáig villamosokon utazhatunk majd.

Villamospótlók Diósgyőrig

A villamosra jelenleg a Selyemréten lehet felszállni, és mint említettük, a Malomszög utcáig mehetünk vele. Azért addig, mert a Thököly utcai megállóhely átépítése is a napokban kezdődött (ez kimaradt tavaly nyáron), a Malomszög utcától egészen Diósgyőrig 1VP-s jelzéssel (illetve a Vasgyárig 2VP-s jelzéssel) villamospótlók közlekednek. (Valamennyit változtak a megállói a korábbiakhoz képest.) Aki menetjeggyel utazna a pálya teljes vonalán, az átszálláskor ( villamosról villamospótlóra és fordítva) a jegy másik oldalát érvényesítse. Az MVK Zrt. tájékoztatása szerint az 1-es, 1A-s buszok továbbra is kisegítik a villamospótlókat, így a nyári menetrend életbe léptével (június 16-tól) sem csökkentették a járatok számát.

Az Újgyőri főtérnél

A harmadik forgalmirend-változás az Újgyőri főtér környékét érintette. Ismét járható lett az Újgyőri főtér körforgalom Diósgyőrből a belváros irányába menő ága, ezzel párhuzamosan viszont lezárták a végállomás egyik bejáratát – a Vasgyári úti átjárót – vágányépítés miatt. Az 1-es, 1A-s, 21-es és villamospótló járatok megállóhelye így mindkét irányban változott. Diósgyőr irányába az 1-es, 1A-s, 1VP, és a Kilián irányába a 21-es járatok az Újgyőri főtéren nem a végállomás területén, hanem a Vasas Művelődési Központ előtt állnak meg. A belváros irányába haladó 1-es, 1A-s, 21-es, 1VP és 2VP járatok Újgyőri főtér megállóhelyét pedig a végállomási épület mellé (Andrássy útra) helyezték.

Tegnaptól az Újgyőri piacnál történő vágányépítés miatt az Andrássy út déli oldala (piac felé eső) zárták le a Testvériség utca és a Harmadik utca közötti szakaszon, ezért a forgalmat a villamospálya másik oldalára terelték. A terelés miatt az Újgyőri piac belvárosi irányú megállóhelyét az Andrássy utca –Hetedik utca kereszteződéséhez helyezték. A 16-os járatok a terelés alatt az Újgyőri főtér felé nem érintik az Újgyőri piac megállóhelyet.

Zöld Nyíl: Kérdések, válaszok

1. Miért van szükség arra, hogy közlekedési lámpa és forgalomirányító is írányítsa a forgalmat a Tiszainál?

Válasz: Folyik a lámpaprogram módosítása, addig azonban az MVK Zrt. jelzőőröket küld ki a torlódások elkerülésére, őket lehet látni a helyszínen.          

2. Miért a Malomszög utcáig megy a villamos? Hiszen a Thökölyig már felújították a síneket, így egy vagy két megállóval odébb lenne indokolt a „végállomás.”

Válasz: A Thököly úti megállónál csak a visszafogó váltót építették be 2010. május 3-és 9. között, a vágányokat nem újították fel. Erre a kezdéskori hét nap nem is lett volna elegendő. A vágányokat a Bársony János utca torkolatáig cserélték ki. Június 15-ig a Thököly útig közlekedtek a villamosok, de ezt a szakaszt is fel kell újítani, és a legközelebbi hely ahol vissza lehet fogni (meg lehet fordítani) a villamost, a Malomszög utca.

3. Miért kanyarog az 1-es és az 1A-s busz a Dayka Gábor utcától? Miért hagyja ki a  tehermentesítőt? Egyenesen is mehetne...

Válasz: Ezek az autóbuszok is részt vesznek a villamos pótlásban.  Az 1-1A autóbusz egy megállót sem hagy ki az északi tehermentesítőt,  csak menetközben érinti a Malomszög utcát, ezzel biztosítva a továbbutazási lehetőséget a Diósgyőr felé közlekedőknek.

ÉM-HM


Miskolc - Május közepén számoltunk be róla, hogy a közel 40 milliárd forintból készülő villamospálya-rekonstrukció (Zöld Nyíl) tavaly ősszel átadott főutcai szakaszán a meleg miatt felpúposodott a sínek közötti burkolat, és akkor közel egy órán át villamospótló autóbuszok közlekedtek. Az úgynevezett hőtágulási hézagokat csütörtökön elkezdték javítani...


Miskolc - Amennyiben tartósan marad a napos idő, ezzel pedig az extrém UV sugárzás, óvintézkedések kerülnek bevezetésre a Miskolc Holding Zrt tagvállalatainál - adta hírül a társaság.


Miskolc - A villamospálya felújítása a Zöld Nyíl Villamos Projekt keretében a Tiszai pályaudvar és a Tüzér utca között is folytatódik, ezért a Tiszai pályaudvartól a Selyemrétig (közel 2 hónapon át!) villamospótló járatok közlekednek. Ugyanakkor nem árt a személygépkocsival közlekedőknek is résen lenni!


Miskolc - Mint arról már korábban beszámoltunk, a Zöld Nyíl villamos nagyprojekt kivitelezése miatt csütörtöktől újabb változásokkal találkozhatunk a (tömeg)közlekedésben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában