Ismét bejelentette igényét Argentina a Falkland-szigetekre

Az argentin külügyminiszter szombaton felszólította Nagy-Britanniát, hogy tárgyaljanak az angolok által Falklandnak, az argentinok által Malvinnak nevezett szigetek szuverenitásáról. Az Argentínától nagyjából 500 kilométerre fekvõ atlanti-óceáni területért, és néhány közeli, kisebb sziget birtoklásáért 1982-ben háborút vívott egymással a két ország.

Jorge Taiana ((Horhe Tajana)) azt mondta Mexikóban: Londonnak végre tárgyalnia kellene, hogy véget érjen “ez az anakronisztikus gyarmati helyzet”. Az olajban gazdag szigetek birtoklásáért 1982 márciusa és júniusa között vívott háborút a két ország. A háborút megelõzõ periódusban Argentína súlyos gazdasági válságot élt át, amelyet a katonai diktatúra elleni tiltakozások hullámai tarkítottak. Leopoldo Galtieri, az akkori junta vezetõje a felgyülemlett feszültségeket a nemzeti érzelmek felszításával kívánta levezetni, amelyhez egy, a lakosság számára népszerû célért vívott gyors, gyõztes háború ideális eszköznek tûnt..

1982. március 19-én 50 argentin katona szállt partra a szigetcsoporthoz tartozó Déli-Georgián, és felvonták az argentin zászlót. Április 2-án Galtieri elrendelte a szigetek megszállását. A gyors partraszállást követõen eldördültek az elsõ lövések, és a kisszámú brit helyõrség másnap kapitulált. Az Egyesült Királyságot és a világot meglepte a támadás. A vaslady, Margaret Thatcher által vezetett brit kormány erõs flottát küldött a szigetek visszafoglalására, ami a tengeri és légi csatákat követõen sikerült is, miután a Mario Menendez tábornok parancsnoksága alatt álló argentin csapatok június 14-én kapituláltak. Ez vezetett végül az argentin katonai diktatúra bukásához.

A szigetek mai napig brit uralom alatt állnak, de az argentinok a demokrácia visszatérése után sem tettek le igényükrõl, hogy visszaszerezzék a szigeteket. Az argentin külügyminiszter azt mondta szombaton, hogy békésen, diplomáciai úton akarják elérni a változást. Gordon Brown brit kormányfõ pénteken azt közölte, hogy bízik a tárgyalásos rendezésben, mivel a szigeteken lakók idegesek az olajfúrások kapcsán kialakuló feszültségek miatt.

A feszültségeket az is okozta, hogy az argentin kormány rendeletileg közölte: Buenos Aires engedélye kell ahhoz, hogy szigetek körüli vizeken hajók haladjanak át. Argentína szerint azok már az õ felségvizei. A Falklandon, Illetve a Malvin-szigeteken háromezer szigetlakó, ezer brit katona és félmillió juh él jelenleg.