Ismét az opera fővárosa lesz Miskolc

Ismét az opera fővárosa lesz Miskolc
Ismét az opera fővárosa lesz Miskolc
Miskolc, 2015. június 8., hétfő (MTI) – Operakavalkád várja a miskolciakat és a városba érkezőket péntektől a Bartók+ operafesztiválon, amelynek idei szlogenje “Legyen az opera mindenkié!” – hangzott el a rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón hétfőn.

A tíz napon át tartó programsorozat kiemelkedő jelentőségű előadásai között kortárs opera ősbemutatók, fesztiváldíjas operaprodukció, színháztörténeti jelentőségű Bartók-előadás, opera-bábjáték, Puccini-operakülönlegesség, orgonakoncert, valamint a magyar Virtuózok egyedülálló koncertje szerepel – mondta Kesselyák Gergely fesztiváligazgató, művészeti vezető.

Az “Ezrek operája” programban Giuseppe Verdi: A trubadúr című zenedrámáját kínálja a közönségnek a fesztivál.

A zene, a színház és a játék jegyében szerveződő szabadtéri kísérőrendezvények hamisítatlan fesztiváli hangulatot kínálnak az operafesztiválra Miskolcra látogatóknak.

Az idei kuriózum Fekete Gyula: Egy anya története című egyfelvonásos operája. A tíz évvel ezelőtt íródott, színpadra még soha nem került darab Hans Christian Andersen műve alapján született “requiem-dráma”. Az anya-gyermek kapcsolatról szóló megrendítő történetet a zeneszerző dallamos, modern népoperai kompozícióban fogja össze. Az Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház együttműködésében létrejövő produkció rendezője a Kossuth- és Jászai-díjas Zsótér Sándor. A főbb szerepekben Dolhai Attila, Frankó Tünde, Szentmártoni Normann, Nádasi Veronika és Lukács Anita lép fel.

A fesztivál nézői Giacomo Puccini egyik legszebb és legkedveltebb operáját, az egzotikus, szerelemmel és költészettel teli Turandotot is láthatják.

A Puccini halála miatt eredetileg torzóban maradt operát tanítványa, Franco Alfano fejezte be a szerző stílusában – 1926 óta így ismerte a közönség. Miskolcon is ebben a formában hallhatják a népszerű művet a Brünni Nemzeti Színház – Janacek Opera előadásában.

– MTI –