Ismét áradnak a Zagyva mellékfolyói, apad a Körösök többsége

A Zagyva folyó vízgyûjtõjén esõ hullott az elmúlt 24 órában, ezért a mellékfolyókon újabb áradás kezdõdött. A Zagyván elkezdõdött apadást ez lassítja. A Hármas-Körös kissé árad, ám a Körösök másutt apadnak.

A mátraverebélyi- és a maconkai tározó árvízvédelmi szakaszára fenntartják a II. fokú készültséget. Az árhullám utánpótlása azonban csökkent és a Zagyva is apadni kezdett, a Jászfelsõszentgyörgy-Jobbágyi árvízvédelmi szakaszra elrendelt II. fokú készültséget a Szentlõrinckátai gátõrjárás kivételével I. fokúra mérsékelték – áll a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtöki közleményében.

A mátraverebélyi tározó továbbra is III. fokú vízminõségi kárelhárítási készültségben van. A szakemberek az összegyülemlett uszadékot és kommunális hulladékot konténerekben tárolja és a mátraterenyei hulladéklerakóba szállítja.

A belvízzel borított területek nagysága az utóbbi 24 órában nem nõtt. A Kiskunsági Nemzet Park területén ez 880 hektárnyi szántót és 1100 hektárnyi rétet és legelõt érint. A vízszintet azonban sikerült 10-15 centiméterrel mérsékelni.

A Fehér-Körös vízszintje folyamatosan apad, jelenleg I. fokú készültség van érvényben. A Fekete-Körösön megszûnt a készültség. A Kettõs-Körös Békésnél már tetõzött, jelenleg I. fokú készültség van érvényben. A Sebes-Körösön reggel 6 órától I. fokú készültségi fokozat lett elrendelve. A Berettyó vízállása Szeghalomnál tetõzés közeli állapotban van, a készültség I. fokú. A Hármas-Körös gyengén emelkedõ, I. fok közeli tetõzõ vízállás fog kialakulni. Jelenleg nincs készültség elrendelve. A védvonalak 158 kilométernyi szakaszán van I. fokú készültség – áll a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményében.

A 10 belvízvédelmi szakaszból jelenleg 1 szakaszon III. fokú, 8 szakaszon II. fokú, 1 szakaszon pedig I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Az elöntött terület nagysága 16 ezer 270 hektárra nõtt. Mezõtúron I. fokú belvízvédelmi készültség van.Sporthírek