Ismét a víz az úr Nyugat-Ukrajnában

Kárpát-mellék – Hétfő este Ivano-Frankivszk megyében összedőlt egy híd, amelyet alig másfél hónapja adott át ünnepélyes keretek között Júlia Timosenko kormányfő.

A hétvégi heves esőzések miatt több folyó is kilépett a medréből a Kárpát-melléken. Egy ideiglenes közúti híd, amelyet augusztus 25-én, az ukrán miniszterelnök jelenlétében adtak át a forgalomnak a Sztrij-Csernyivci útvonalon, nem bírta ki a Bisztrica folyó sodrását és hétfőn összedőlt.

Az Ivano-Frankivszk megyei közútkezelő vállalat egyik vezetője szerint ez szinte várható volt, mert a középkategóriájú katonai híd csak másodpercenkénti 360 köbméteres vízhozamra volt alkalmas, márpedig a folyó vízszintje az esőzés nyomán rövid idő alatt 1,5 métert emelkedett és a sodrásának ereje is megsokszorozódott. A most összeomlott mellett már épülőben van az új kőhíd, amelynek átadása még az idén várható.

Október 7-én a Dnyeszter vízgyűjtőjében a nagy mennyiségű csapadék hatására 30-150 centiméterrel emelkedett meg a patakok és a folyók vízszintje. Ennek következtében szerda reggelre a Kárpát-melléken összesen 394 porta és 11,2 hektár mezőgazdasági terület került víz alá. Az áradás 3,75 kilométeren rongálta meg a gátakat, 6 közúti hidat mosott alá és 12,55 kilométer közutat rongált meg. A veszélyeztetett településeken 59 embert kellett kiköltöztetni.

– Palkó István –További hírek a Nagyvilág kategóriából