Ismét a román parlamenti szakbizottság előtt Borbély László mentelmi ügye

Akt.:
Bukarest, 2012. május 8., kedd (MTI) – A román képviselőház kedden visszaküldte a jogi szakbizottsághoz azt az ügyészségi kérést, amely Borbély Lászlónak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője mentelmi jogának megvonására irányul.

Borbély ellen a román korrupcióellenes ügyészség indítana bűnvádi eljárást, de csak akkor teheti meg, ha a képviselőház megvonja a képviselő mentelmi jogát.

Florin Iordache, a jogi bizottság szociáldemokrata párti alelnöke szerint azért kérték az iratcsomó visszaküldését a szakbizottsághoz, hogy annak valamennyi tagja tanulmányozhassa azt. Április 10-én ugyanis amikor a bizottság a mentelmi jog megvonásának támogatásáról határozott, az akkor még ellenzékben lévő Szociálliberális Szövetség (USL) honatyái parlamenti sztrájkban voltak, és nem vettek részt a törvényhozás munkálatain, így a szakbizottság szóban forgó ülésén sem.

Borbély László környezetvédelmi miniszter volt április 5-ig, amikor az ügyészség által benyújtott kérés nyomán lemondott tisztségéből. A volt tárcavezetőt befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsítja a vádhatóság. A politikus ártatlannak vallja magát.

– MTI –