Ismét a Mount Everestre indultak magyar hegymászók

Újra megpróbálja oxigénpalack nélkül meghódítani a Mount Everestet Klein Dávid. Társa ezúttal az a Várkonyi László lesz, aki 2002-ben magyar rekordot állított fel a palack nélküli mászásban. A két hegymászó csütörtök reggel indult Budapestről, a csúcstámadást május közepén tervezik – ezt Hajnal Ágnes, Klein Dávid sajtósa mondta el a Független Hírügynökségnek.

Klein Dávid és Várkonyi László csütörtök reggel indult repülővel Bécsbe, ahonnan Katmanduba utaznak tovább. A két hegymászó az AHICO-Everest 2007 expedíció keretében május közepén próbálnak feljutni a világ legmagasabb pontjára.

Az alpinisták április 2-án jutnak el Tibetbe, az expedíció alaptáborát pedig egy hétel később állítják fel a hegyen. Klein Dávidnak és Várkonyi Lászlónak egy hét áll rendelkezésére az akklimatizációra, vagyis az oxigénhiányos állapot megszokására.

A csúcstámadást – az időjárástól függően – május közepére tervezik. A két hegymászónak május 28-ra van retúrjegye és várhatóan június elején térnek vissza Magyarországra.

Magyar hegymászó eddig egyszer jutott fel a világ tetejére. Erős Zsolt 2002-ben oxigénpalack segítségével mászta meg a csúcsot.