Ismét a Mount Everest meghódítására készülnek

Újra megpróbálja oxigénpalack nélkül meghódítani a Mount Everestet
Klein Dávid. Társa ezúttal az a Várkonyi László lesz, aki 2002-ben magyar rekordot állított fel a palack nélküli mászásban. Magyar hegymászó eddig egyszer jutott fel a világ tetejére, Erős Zsolt szintén a 2002 expedícióban, igaz, oxigénpalack segítségével.

Klein Dávid és Várkonyi László tavasszal ismét megpróbálják meghódítani a Mount Everestet. A két hegymászó oxigénpalack nélkül támadja meg a 8850 méteren lévő csúcsot. A tervek szerint március 28-án indulnak útnak repülővel Kathmanduba. Várhatóan április 2-án vagy 3-án lépik át a tibeti határt, hogy pár nappal később elérjék az 5300 méteren lévő alaptábort – mondta a Független Hírügynökségnek Várkonyi László, az AHICO Everest Expedíció egyik résztvevője. Az előretolt alaptáborba, amely 6400 méteren lesz, akkor indulnak, amikor már akklimatizálódtak és a felszerelésület is előrevitték. A csúcsot reményeik szerint május elején vehetik célba – mondta Várkonyi László.

Magyar hegymászó egyébként már járt a Mount Everesten – Erős Zsolt 2002-ben hódította meg a világ legmagasabb csúcsát, ekkor Várkonyi László is vele volt, de “csak” 8750 méterig jutott. Az AHICO Everest Expedíció 2007 két résztvevője többször járt már a hegyen: Klein Dávid háromszor, Várkonyi László ötször mászott meg különböző csúcsokat oxigénpalack nélkül.

Klein Dávid eddig négy 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett részt, hét különböző expedícióban mint expedícióvezető vagy logisztikai vezető, valamint egy nyolcezer méter feletti csúcsot nemzetközi expedíció meghívott tagjaként mászott meg. Hat alkalommal rossz idő vagy fagysérülés miatt visszafordult, a Gasherbrum II (8035 m) és a Cho Oyu (8201 m) csúcsokat azonban megmászta. A Mount Everesten 2006 tavaszán 8450 méterig jutott, amikor az erős szél és a mély hó miatt a visszafordulás mellett döntött.

Várkonyi László a magyar expedíciós hegymászás egyik legeredményesebb és legrutinosabb résztvevője, az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere (2002 tavasz, Everest, nepáli normál útvonal, 8750 m). Eddig két nyolcezer méter feletti csúcsot mászott meg, 1987-ben a Shisha Pangmát (8014 m) és 1990-ben a Cho Oyu-t (8201 m).