Ismét összevertek egy orosz újságírót

Az orosz média közlése szerint egy újabb újságírót vertek össze ismeretlenek. A mostani áldozatot, Anatolij Adamcsukot hétfőn reggel támadták meg – közölte kollegája, Szergej Grammatin a moszkvai Echo rádiónak nyilatkozva.

Adamcsuk, a Moszkva délkeleti részén lévő körzet lapja, a Zsukovszkij Vesztyi munkatársa agyrázkódást szenvedett. “Ketten támadták meg, a hátát és a fejét ütötték, még akkor is, amikor már a földre került. Szerencsére nem súlyosak a fejsérülései, könnyebb agyrázkódása volt, és már otthon lábadozik” – mondta Grammatin.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Adamcsuk a Zsukovszkij körzet erdőségén át tervezett autópályáról tudósított. A múlt héten megírta, hogy a rendőrök rövid időre őrizetbe vettek iskolásokat, akik tiltakoztak a fák kivágása ellen. A hivatkozás az volt, engedély nélküli tevékenységet végeztek. Szergej Grammatin azt mondta, hogy november 14-én lesz egy megbeszélés a körzetben az erdő védelméről, és ezt a kollegája nyilvánosságra hozta.

Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség megkeresésére a rendőrség megerősítette a támadás hírét, de részleteket nem közöltek. Adamcsuk megtámadása két nappal azután történt, hogy a Kommerszant nevű lap újságíróját, a 30 éves Oleg Kasint félholtra verte két ismeretlen a lakóháza előtt. Kórházba szállítása után mesterséges kómába helyezték Kasint, hogy növeljék túlélési esélyeit.

Az újságíróról azt mondta hétfőn a kórház egyik orvosa, hogy nagyon súlyos állapotban van. Több helyen eltört az állkapcsa, eltörték mindkét lábszárát, az ujjait, megsérült a koponyája és súlyos agyrázkódást szenvedett. A lap szerint egyértelműen a munkája miatt verték meg a munkatársukat.

Kasin főként tüntetésekről, ellenzéki találkozókról tudósított. Az utóbbi hónapokban ő is többször beszámolt Oroszország egyik legvitatottabb beruházásáról, a természetvédelmi területnek számító Moszkva melletti Himki-erdőn keresztül tervezett autópályáról, amely ellen széleskörű tiltakozási hullám kezdődött.
– Független Hírügynökség –